Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΩΡΑ 7ΜΜ
ΣΤΟ ΚΑΦΕ ΟΣΕ ΛΕΧΑΙΝΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΧΟΥΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: ΜΙΑ ΕΠΕΤΕΙΟΣ (ΚΑΙ) ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΦΙΔΑ

H ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ μοιράζει σταφίδα, θυμίζει τη σημασία της ως εφόδιο των ελλήνων στρατιωτών και τονίζει τη σημασία ανάδειξης των παραδοσιακών προϊόντων

«….Και τις λίγες φορές όπου κάναμε στάση να ξεκουραστούμε, μήτε που αλλάζαμε κουβέντα, μονάχα σοβαροί και αμίλητοι, φέγγοντας μ’ ένα μικρό δαδί, μια μια μοιραζόμασταν τη σταφίδα…»
Οδυσσέας Ελύτης, Η πορεία προς το μέτωπο, από το Άξιον Εστί

Μια απρόσμενη «προσφορά» περίμενε μετά την παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου στο Αίγιο, την πρωτεύουσα της Αιγιάλειας και της… σταφίδας. Υποψήφιοι του περιφερειακού συνδυασμού της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας μοίρασαν μαύρη σταφίδα «Βοστίτσας» στους παρευρισκομένους. Η σταφίδα, που προερχόταν από την Παναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισμών, είχε ετοιμαστεί σε μικρά χάρτινα σακουλάκια και συνοδευόταν από χάρτινη ετικέτα που εξηγούσε το ρόλο της σταφίδας … στα βουνά της Αλβανίας περιλαμβάνοντας και το χαρακτηριστικό απόσπασμα από Άξιον Εστί.

Οι Οικολόγοι υποψήφιοι έλεγαν ότι οι σταφιδοπαραγωγές περιοχές και κυρίως η Αιγιάλεια, οφείλουν κάθε 28η Οκτωβρίου να γιορτάζουν και τη σταφίδα αφού αυτή ήταν το βασικό προϊόν που στήριξε τους φαντάρους στα χιόνια ως πολύτιμη πηγή θερμίδων.

Μετά το μοίρασμα της σταφίδας, οι υποψήφιοι της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ γευμάτισαν μαζί στο Δ.Δ. Χατζή, λίγο έξω από το Αίγιο, ανάμεσα σε σταφιδαμπελώνες. Εκεί στην ταβέρνα Κρυσταλλένια, βασικό μενού ήταν ένα παραδοσιακό πιάτο: μπακαλιάρος κοκκινιστός με (τι άλλο) σταφίδες…

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης του συνδυασμού «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ» Κώστας Παπακωνσταντίνου, δήλωσε: «Η ιστορία δεν γράφεται μόνο με σφαίρες. Στα χιονισμένα βουνά της Ηπείρου, μια χούφτα σταφίδα – που κράταγε το φαντάρο ζεστό όλη μέρα- ήταν εξίσου σημανιτκή με τα πολεμοφόδια. Σήμερα, θέλουμε να αναδείξουμε ένα παραδοσιακό, ποιοτικό αλλά και βασικό εξαγώγιμο προϊόν. Για αιώνες, η σταφίδα της «Βοστίτσας» πρόσφερε πολύτιμες θερμίδες σε όλους τους αγώνες. Εμείς τιμούμε όχι απλά ένα προϊόν, αλλά την ίδια μας την παράδοση και τη γη που μας έθρεψε. Εμείς πιστεύουμε στην αξία των τοπικών προϊόντων και με κάθε τρόπο και κάθε ευκαιρία τα προβάλουμε. Υπάρχουν άπειροι τρόποι να εκθειάσουμε την αξία των ποιοτικών φυσικών προϊόντων της ελληνικής γης και η σημερινή επέτειος είναι ένα παράδειγμα».
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας :

Κράγκαρης Διονύσιος, Υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης


Υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι 


Γουβιάς Γεώργιος
Δανίκας Ελευθέριος
Κεφάλα Μαρία
Κυριακοπούλου Σπυριδούλα
Κωνσταντόπουλος Δημήτριος
Μαντά Ελένη
Πατσός Παναγιώτης
Πουλιάσης Ευστάθιος
Σακκούλης Νικόλαος
Σκαλτσάς Πέτρος
Σταθόπουλος Παναγιώτης
Συνίτος Κωνσταντίνος
Ψυχογιού Ελένη


Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΑΤΗ ΜΕ ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΤΟΥ Ο.Σ.Ε., ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

· 90 % χαμηλότερο το πραγματικό έλλειμμα του ΟΣΕ


· Οικονομικά συμφέροντα εξυπηρετεί το ξήλωμα των γραμμών


· Ποινικές ευθύνες για τη διοίκηση του ΟΣΕ, αν δεν υπερασπίσει τα συμφέροντα του Οργανισμού




Πλασματικό κατά 90% είναι το διαβόητο χρέος του «πλέον ζημιογόνου οργανισμού στην Ευρώπη», όπως αποκαλεί η κυβέρνηση τον ΟΣΕ. Εννιά από τα δέκα περίπου δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν ποσά που προβλέπονται ρητά από την ελληνική νομοθεσία των τελευταίων 40 χρόνων ως οφειλές του κράτους προς το σιδηρόδρομο.

Τα σχετικά στοιχεία, βασισμένα στο Ν.Δ. 1300/1972 και το Ν. 2671/1998, παρατίθενται αναλυτικά στο εξώδικο που επέδωσαν σήμερα οι Οικολόγοι Πράσινοι στους υπουργούς Οικονομικών και Υποδομών και στη διοίκηση του ΟΣΕ. Η ημέρα επιλέχθηκε συμβολικά για να συμπέσει με την προγραμματισμένη για σήμερα ψηφοφορία στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τον Ο.Σ.Ε.

Οι διοικήσεις του ΟΣΕ έχουν νομική υποχρέωση:

Να απαιτήσουν τα ποσά αυτά δικαστικά, μαζί με τους τόκους των δανείων που υποχρεώθηκε να πάρει ο Οργανισμός για να καλύψει τα κενά που δημιουργήθηκαν στα οικονομικά του.
Να ενεργοποιήσουν τη δικαστική διαδικασία για τις δύο σχετικές αγωγές που είχαν κατατεθεί από τον Ο.Σ.Ε. κατά του Ελληνικού Δημοσίου το 1990 και 1992 και παραμένουν παγωμένες από τότε.
Να αντιδράσουν στα δημοσιεύματα και στις δηλώσεις πολιτικών που δυσφημούν τον ΟΣΕ, εμφανίζοντάς τον με χρέος δεκαπλάσιο από το πραγματικό.
Να εγγράψουν άμεσα και αναδρομικά στα λογιστικά βιβλία του Οργανισμού τις απαιτήσεις του κατά του Δημοσίου.
Το εξώδικο των Οικολόγων Πράσινων αποτελεί το πρώτο βήμα για κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς, καθώς η παράλειψη των συγκεκριμένων ενεργειών αποτελεί διάπραξη του αδικήματος της απιστίας.

Συμβολικά το εξώδικο υπογράφουν οι υποψήφιοι περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες που στηρίζονται από τους Οικολόγους Πράσινους στις περιφέρειες που κινδυνεύουν να χάσουν τη σιδηροδρομική τους σύνδεση:

Κώστας Διάκος, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής
Μιχάλης Τρεμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
Μιχάλης Πετράκος, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας
Θανάσης Μακρής, υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Δημήτρης Κουρέτας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας
Κώστας Παπακωνσταντίνου, υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας
Διονύσης Κράγκαρης, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ηλείας
Λάμπρος Μπούκλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου
Δήμητρα Λυμπεροπούλου, υποψή&

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

ΗΛΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΥΜΟΥ



Περιοδεία του επικεφαλής της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, Κώστα παπακωνσταντίνου, στην ΗΛΕΙΑ



Οι αγροτικές περιοχές του κάμπου της Ηλείας, η λιμνοθάλασσα Κοτύχι, η Αλυκή Λεχαινών, οι παραλίες, οι αποξηραμένες λίμνες της Μουριάς και της Αγουλινίτσας, ο Αλφειός, οι σκουπιδότοποι, η περιοχή Καϊάφα, οι καμένες περιοχές, η Ολυμπία και το δάσος της Φολόης ήσαν μερικές από τις περιοχές που επισκέφθηκε ο επικεφαλής του συνδυασμού ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Κώστας Παπακωνσταντινου, μαζί με τον υποψήφιο Αντιπερειφερειάρχη για την Ηλεία Διονύση Κράγκαρη και άλλα μέλη του συνδυασμού από την Ηλεία.



Γνώστης της οικολογικής αξίας και των περιβαλλοντικών προβλημάτων της Ηλείας, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε: «Δύο πράγματα πρέπει να τονίσουμε:

Πρώτον, όπως έχουμε πει τόσες φορές, το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα της Ηλείας είναι το φυσικό κεφάλαιο. Η αγροτική παραγωγή, η προστασία των ακτών, η επάρκεια σε καθαρό νερό, η άμυνα στις κλιματικές αλλαγές, η τουριστική ανάπτυξη και, σε τελική ανάλυση, τα εισόδημα των κατοίκων, όλα απαιτούν ένα υγιές φυσικό περιβάλλον. Ας δούμε, για παράδειγμα, τον Αλφειό και τις αποξηραμένες λίμνες: η ανασύσταση των λιμνών, ξεκινώντας από την Μουριά, και η αποκατάσταση της φυσικής ροής του ποταμού, θα εξασφαλίσει νερό, θα βελτιώσει την αγροτική παραγωγή και θα προστατεύσει τις ακτές από τη διάβρωση.

Δεύτερον, η αειφόρος ανάπτυξη της Ηλείας απαιτεί στροφή στην πράσινη οικονομία, μια οικονομία τοπική και βασισμένη σε συνολικό σχεδιασμό και σε επενδύσεις μικρής κλίμακας. Ας δούμε, για παράδειγμα, την περιοχή Καϊάφα. Είναι λάθος να περιμένουμε ξεκομμένες μεγάλες επενδύσεις. Η λύση για την περιοχή απαιτεί ένα συνολικό σχεδιασμό που θα ενσωματώνει τον ιαματικό τουρισμό, το θαλάσσιο σκι, την αλιεία, τον τουρισμό, την κατασκήνωση. Όλα σχεδιασμένα με προσοχή, με την μία επένδυση να συμπληρώνει την άλλη και όλες μαζί να συνθέτουν ένα ακαταμάχητο «προϊόν». Αυτός είναι ο «Πράσινος» σχεδιασμός, ο μόνος που πραγματικά αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηλείας. Δεσμευόμαστε να τηρήσουμε αυτή τη στάση στο Περιφερειακό Συμβούλιο».

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ

ΚΡΑΓΚΑΡΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
(Υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης) 

Ο Διονύσης Κράγκαρης γεννήθηκε στα Λεχαινά, όπου και εργάζεται ως Υποθηκοφύλακας Μυρτουντίων. Έχει τελειώσει τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και για ένα διάστημα άσκησε τη δικηγορία στην Αθήνα.
Δραστηριοποιείται στον πολιτιστικό τομέα( είναι ιδρυτικό μέλος της Μορφωτικής Ένωσης Λεχαινών Ανδρέας Καρκαβίτσας και της Πολιτιστικής Ομάδας Φράγμα και επιμελητής των περιοδικών Ανδρέας Καρκαβίτσας, Διάλογος και Εκ Παραδρομής) ,αλλά και στον οικολογικό (ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον (ΕΠΟΠ) που εδρεύει στα Λεχαινά και του κόμματος των «Οικολόγων Πράσινων»,του οποίου είναι συντονιστής της πολιτικής κίνησης στο Νομό Ηλείας. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή «Ο κάμπος απλούται επικλινής» , τα πεζογραφήματα «Ημερολόγιο Πεδιάδος» ,την «Ανθολογία Ηλείων Λογοτεχνών» (μαζί με τους Γ.Γώτη και Α.Φουσκαρίνη) και το βιβλίο «Ανδρέας Καρκαβίτσας-Ανθολόγιο Λεχαινών».Ποιήματα και κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες, έχει παρουσιάσει ραδιοφωνικές εκπομπές λογοτεχνικού και οικολογικού περιεχομένου και έχει πραγματοποιήσει διάφορες ανάλογες ομιλίες.
Είναι ο εμπνευστής και δημιουργός πολλών πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως «τα Σάββατα στον Σταθμό» που πραγματοποιούνται κάθε μήνα τα τελευταία έξη χρόνια στο καφενείο του σιδηροδρομικού σταθμού Λεχαινών και τα «Καρκαβίτσεια» που οργάνωνε παλιότερα η Μορφωτική Ένωση Ανδρέας Καρκαβίτσας.

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΛΑ 
ΣΤΗΝ ΑΓΟΥΛΙΝΙΤΣΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΥΡΙΑ
Απαραίτητη και άμεσα εφικτή η επαναδημιουργία τμημάτων αποξηραμένων υγροτόπων
τονίζει η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ


Η μεγάλη επιτυχία του επαναπλημμυρισμού τμήματος της λίμνης Κάρλας, φέρνει στην επικαιρότητα την περίπτωση της Αγουλινίτσας και της Μουριάς. Μετά την Κάρλα, το 1963, η Αγουλινίτσα και η Μουριά, στην Ηλεία, το 1970 ήσαν οι τελευταίες μεγάλες αποξηράνσεις στην Ελλάδα. Όπως και στην Κάρλα, οι αποξηράνσεις απέτυχαν σχεδόν ολοκληρωτικά να αποδώσουν πολύτιμη γεωργική γη. Αντίθετα, μαζί με την άγρια φύση, χάθηκαν τα υπόγεια νερά, άλλαξε το κλίμα, αλατοποιήθηκαν τα εδάφη και, στην περίπτωση της Ηλεία, έχουμε και διάβρωση ακτών και υφαλμύρωση.



Ο επικεφαλής του συνδυασμού ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Κώστας Παπακωνσταντίνου, και ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Διονύσης Κράγκαρης έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Η επαναδημιουργία ενός τμήματος της αποξηραμένης Κάρλας δεν έγινε για λόγους οικολογικής ευαισθησίας. Ήταν το ελάχιστο που έπρεπε να γίνει για να κερδίσουμε πίσω μερικές από τις πολύτιμες αξίες και λειτουργίες των υγροτόπων που χάσαμε με ανόητο τρόπο πριν 47 χρόνια. Έτσι και στην περίπτωση της Ηλείας, οι δύο λιμνοθάλασσες που χαθήκαν άφησαν εκτεθειμένη την παράκτια ζώνη στην υφαλμύρωση, την αλλαγή κλίματος, στη διάβρωση και στην απώλεια γλυκού νερού. Είναι χρέος μας να δούμε προσεκτικά τον επεναπλημμυρισμό ενός οικολογικά σημαντικού τμήματος και των δύο υγροτόπων. Τεχνολογικά είναι εφικτό, οικονομικά και οικολογικά συμφέρει απόλυτα.»