Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΘΙΝΩΝ


3000 δενδρύλλια δένδρων κυρίως κουκουναριάς φυτεύτηκαν την περασμένη Κυριακή στο δάσος Θινών Βαρθολομιού με πρωτοβουλία τηλεοπτικών σταθμών και υποστήριξη από το δασαρχείο Αμαλιάδας. Δεκάδες ήταν οι πολίτες που συμμετείχαν από τις γύρω περιοχές, γεγονός που δείχνει ότι η αγάπη για το δάσος και το πράσινο δεν μπορεί να καεί από οποιαδήποτε φωτιά, ακόμη και σαν αυτή του 2007 που έκαψε εκατοντάδες στρέμματα στις Θίνες.
Το δάσος , που έσωσε τις γειτονικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις από την επέκταση της άμμου, οφείλεται κυρίως σε έναν δασολόγο, τον Ιωάννη Γκουράσα που τη δεκαετία του  50 το φύτεψε με συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Δικαίως και οι κα΄τοικοι της περιοχής έστησαν μνημείο για τον δημιουργό του δάσους.
Σειρά τώρα έχει και η απομάκρυνση του δημοτικού σκουπιδότοπου που κάποιοι είχαν την  φαεινή ιδέα να εγκαταστήσουν στην καρδιά του δάσους...
Η δενδροφύτευση θα ολοκληρωθεί την επόμενη Κυριακή το πρωί.
ΟΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΞΟΔΟΣ
ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ



Σχολιάζοντας εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων τις αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, ο εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Παρασκευόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι συγκοινωνίες είναι διέξοδος και όχι πολυτέλεια.

Αντί να κάνει τις συγκοινωνίες ελκυστικότερες και να επενδύσει σε έσοδα από καλύτερη οργάνωση και περισσότερους επιβάτες, η κυβέρνηση ενδιαφέρθηκε μόνο να τις κάνει ακριβότερες. Δε σκέφτηκε καν να κρατήσει τουλάχιστον σταθερή την τιμή της κάρτας για τους τακτικούς χρήστες, ή να σχεδιάσει εισιτήριο ανά ζώνες, ανάλογα με την απόσταση.

Η κοντόφθαλμη εισπρακτική λογική δεν πρόκειται να μας πάει πουθενά. Στην πολιτική για τις συγκοινωνίες, φαίνονται από μακριά αυτοί που δεν τις χρησιμοποιούν ποτέ».



Το Γραφείο Τύπου των Οικολόγων Πράσινων





Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011



Ο ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
ΖΗΤΑΕΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες πρωτοφανών λαϊκών εκδηλώσεων οργής κι απελπισίας στον αραβικό κόσμο απέναντι σε δεσποτικά και αυταρχικά καθεστώτα, τα οποία τελούν υπό την προστασία δυτικών κυβερνήσεων που κόπτονται για τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Στην Τυνησία η λαϊκή επανάσταση των γιασεμιών, στην Αίγυπτο όσοι αμφισβητούν τον «φαραώ» Μουμπάρακ, καθώς και στην Υεμένη, καθημερινοί άνθρωποι αρνούνται πια να υποφέρουν βλέποντας τις ζωές τους να ποδοπατούνται, το βιοτικό τους επίπεδο να συρρικνώνεται και το μέλλον τους να διαγράφεται πιο αβέβαιο παρά ποτέ. Την ίδια στιγμή οι εκλεκτοί του διεθνούς συστήματος γεμίζουν τα προσωπικά τους θησαυροφυλάκια .

Δεν μπορούμε παρά να στηλιτεύσουμε τον διεθνή παράγοντα για την εκκωφαντική σιωπή του να αναλάβει πρωτοβουλίες εξεύρεσης δημοκρατικών λύσεων. Ο φόβος κυριαρχίας του πολιτικού Ισλάμ δεν προσφέρει άλλοθι σε όσους διατείνονται ότι υποστηρίζουν τις δημοκρατικές αξίες.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απαιτήσει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες αυτές και την τήρηση όλων των διεθνών συμβάσεων περί προστασίας τους, τις οποίες έχουν υπογράψει και οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δε βλέπουμε τις δημοκρατικές αξίες ‘α λα καρτ’. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους καθημερινούς ανθρώπους και στις αγωνίες τους και πιστεύουμε πως όλοι οι λαοί έχουν δικαίωμα στη δημοκρατία.



Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων



Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011



Να παραμείνει στο προσκήνιο 
το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής



Εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, ο εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Παρασκευόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απεργία πείνας των μεταναστών και τα χθεσινά γεγονότα στη Νομική:

«Είχε καιρό να ασχοληθούν τόσοι με μια διαμαρτυρία που δεν ασκεί βία, δεν καταστρέφει δημόσιο χώρο και δεν εμποδίζει τη λειτουργία του. Ευχαριστούμε αυτούς που μας θύμισαν τη δύναμη της μη βίας.

Στη χώρα που γέννησε το άσυλο ως θεσμό και ως λέξη, χρειαζόμαστε επειγόντως νηφαλιότητα. Η ίδια νηφαλιότητα μας χρειάζεται για να αξιολογήσουμε τους λόγους που ωθούν 300 ανθρώπους να «βγουν στην επιφάνεια», βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Είναι ανάγκη να αφήσουμε στην άκρη τα επικοινωνιακά παιχνίδια, και να σχεδιάσουμε μια βιώσιμη μεταναστευτική πολιτική που θα ενισχύει την κοινωνική συνοχή, θα στηρίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και θα συμφιλιώνει τα συμφέροντα Ελλήνων και μεταναστών.

Σε μια εποχή που η μηδενική ανοχή κερδίζει έδαφος, ας μην υποταχθούμε στο λαϊκισμό των ημερών, ας μην πετάξουμε στα αζήτητα τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη. Οι καιροί είναι δύσκολοι, και τα χρειαζόμαστε και τα δύο».



Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

ΑΝΟΙΚΤΟΙ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟΥΣ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΕΣ

Ισχυρό πράσινο πόλο και όχι «γάμους σκοπιμότητας» επιλέγουν 
οι Οικολόγοι Πράσινοι



Σταθερά θετικοί στο διάλογο για συγκεκριμένα θέματα με ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις παραμένουν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Θεωρούν όμως ότι η πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς για μόνιμο Φόρουμ Διαλόγου μεταξύ των δύο κομμάτων, αποτελεί ουσιαστικά πρόσκληση να δηλώσουν προνομιακή σχέση με το κόμμα του κ. Κουβέλη, κάτι που δε μπορούν να δεχθούν.

Όπως τονίζουν στην επιστολή τους προς την Εκτελεστική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς, «πιστεύουμε ότι προσφέρουμε περισσότερα στην κοινωνία, συμβάλλοντας σε γόνιμο προγραμματικό διάλογο με ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις και ενισχύοντας την παρουσία των πράσινων προτάσεων εξόδου από την κρίση. Η κοινωνία δεν περιμένει από τα κόμματα συμφωνίες κορυφής και μέσους όρους απόψεων, αλλά φρέσκες προτάσεις και απτά δείγματα συνεργασιών με πρακτικό αντίκρισμα».

Η απόφαση να απορριφθεί προνομιακή σχέση με τη Δημοκρατική Αριστερά, αποτελεί επαναβεβαίωση της επιλογής των Οικολόγων Πράσινων να οικοδομήσουν ισχυρό ανεξάρτητο πράσινο πολιτικό πόλο και στη χώρα μας, με επίκεντρο την προώθηση βιώσιμων απαντήσεων για την κρίση. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι δε διερευνούν σενάρια εκλογικών συνεργασιών και θα διεκδικήσουν αυτόνομα την είσοδό τους στην επόμενη Βουλή.



Σε κοινή δήλωσή τους οι εκπρόσωποι Τύπου Γιάννης Παρασκευόπουλος και Ελεάννα Ιωαννίδου τόνισαν:

«Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε στο διάλογο και τον επιδιώκουμε. Hπρόσκληση όμως της Δημοκρατικής Αριστεράς για ιδιαίτερη σχέση μέσα από ένα κλειστοφοβικό Φόρουμ για δυό, είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Ευχαριστούμε λοιπόν, αλλά δεν έχουμε προνομιακούς συνομιλητές. Η απάντησή μας θα ήταν σίγουρα διαφορετική, αν η πρόταση αφορούσε συγκεκριμένα θέματα και απευθυνόταν σε ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις. Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, ένας ισχυρός πράσινος πόλος με βιώσιμες απαντήσεις για την κρίση, ικανός να επηρεάζει και τις θέσεις άλλων κομμάτων, πιστεύουμε ότι μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία περισσότερα από οποιονδήποτε γάμο σκοπιμότητας».



Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων



Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

ΝΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ

Συνάντηση σήμερα με την ηγεσία της ΤΡΕΝΟΣΕ

Συνάντηση με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ. ο Ζηλιασκόπουλο είχαν σήμερα οι Οικολόγοι Πράσινοι και εκπρόσωποι κινήσεων πολιτών για το σιδηρόδρομο. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε με αίτημα των Οικολόγων Πράσινων, συμμετείχαν ο Τάσος Κρομμύδας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, ο Νάσος Κόκκινος, πρόεδρος του ΔΣ του Δικτύου ΕΠΙΒΑΤΗΣ, ο Γιώργος Νάθενας από το Σύλλογο Φίλων Σιδηροδρόμου Αθηνών και ο Ηλίας Νταίβης από το Σύλλογο Φίλων Σιδηροδρόμου Μεσσηνίας.

Στον επικεφαλής της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έγινε αναλυτική παρουσίαση της κοινής θέσης πως οι πρόσφατες περικοπές γραμμών και δρομολογίων αποτελούν την κορύφωση εγκληματικών επιλογών δεκαετιών συνειδητής απαξίωσης του σιδηροδρόμου και πιθανότατα την ταφόπλακα για το μέλλον του στη χώρα μας. Παρουσιάστηκαν παραδείγματα τέτοιων επιλογών απαξίωσης της τελευταίας τριετίας και τονίστηκε πως η οικονομική βιωσιμότητα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει ανάγκη από ανασχεδιασμό δρομολογίων και επιμέρους δράσεων και πρωτοβουλιών που μπορούν να περικόψουν σημαντικά τα κόστη. Τέτοιες δράσεις όμως πρέπει να στοχεύουν, όχι στο ξεφόρτωμα γραμμών και δρομολογίων, αλλά στο να κάνουν το σιδηρόδρομο πιο ελκυστικό, με μελετημένα δρομολόγια που να μπορούν να αφαιρέσουν μεταφορικό φορτίο από τις οδικές μεταφορές. Τονίστηκε επίσης πως τα στοιχεία της τελευταίας τριετίας που υποβλήθηκαν στην Τρόικα αφορούσαν σε μια περίοδο που ο σιδηρόδρομος είχε ήδη αρχίσει να απαξιώνεται στην πράξη και να χάνει σημαντική επιβατική κίνηση.

Από την πλευρά του ο κ. Ζηλιασκόπουλος τόνισε πως πρώτη και απόλυτη προτεραιότητά του είναι η εξεύρεση χρημάτων και ο μηδενισμός των ελλειμμάτων. Αν δεν πειστούν οι εκπρόσωποι της Τρόικας πως η επιχείρηση θα έχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2011, το πιο πιθανό είναι πως η επιχείρηση θα κλείσει. Ως αποτέλεσμα των μέχρι τώρα ενεργειών, το ετήσιο έλλειμμα έχει μειωθεί από 230 σε 55 εκατομμύρια. Ευελπιστεί πως με ενέργειες όπως ο εκσυγχρονισμός της έκδοσης εισιτηρίων, έξυπνη τιμολογιακή πολιτική και προσφορές, αποτελεσματικότερη μεταφορά δεμάτων και τουριστικές δραστηριότητες, θα υπάρχουν βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα. Είπε επίσης πως έχει ζητήσει την άμεση υλοποίηση έργων ηλεκτροκίνησης σε τμήματα του δικτύου, κάτι που θα μείωνε τις λειτουργικές δαπάνες, αλλά όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο πως τα έργα αυτά θα πραγματοποιηθούν.

Σχετικά με το κλείσιμο των γραμμών, είπε πως θεωρεί ρεαλιστικά αδύνατο να αλλάξουν οι αποφάσεις για αναστολή λειτουργίας τους και πως ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με τοπικές κοινωνίες για την εύρεση επιδοτήσεων προκειμένου να ξαναλειτουργήσουν οι γραμμές το συντομότερο δυνατόν.

Από τη μεριά των Οικολόγων Πράσινων και των κινήσεων πολιτών τονίστηκε πως θεωρούν την υπεράσπιση του σιδηροδρόμου «κόκκινη γραμμή». Ο στόχος για άμεσο μηδενισμό των ελλειμμάτων ισοδυναμεί με καταδίκη σε «ξαφνικό θάνατο», επιλογή που θα συνεχίσουν να αντιμάχονται σε όλα τα επίπεδα. Θα είναι όμως ενεργοί συμπαραστάτες σε κάθε προσπάθεια ανασχεδιασμού του σε βιώσιμη κατεύθυνση και αποφυγής του κλεισίματος γραμμών, τουλάχιστον και κατά προτεραιότητα στα τμήματα Θεσσαλονίκη-Φλώρινα, Πάτρα-Πύργος και προαστιακός Καλαμάτας.

Φ

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011


Αφήνουν την προίκα του ΟΣΕ στους πλιατσικολόγους
Αφήνουν την προίκα του ΟΣΕ στους πλιατσικολόγους Για «εγκληματική» αδιαφορία σε βάρος δημόσιας περιουσίας ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που πλήρωσαν από το υστέρημά τους οι Ελληνες φορολογούμενοι πολίτες, κατηγορεί τους αρμόδιους ο Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου Μεσσηνίας, με αφορμή...
ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"




Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

ΑΥΤΟΙ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ;



-Να μη πληρωθούν τα πρόστιμα των κτηνοτροφικών μονάδων που δεν διαθέτουν βιολογικούς καθαρισμούς και ρυπαίνουν ρέματα και ποτάμια...
-Να χαρισθούν τα πρόστιμα των δήμων που εξακολουθούν να λειτουργούν τις παράνομες χωματερές που ρυπαίνουν νερά, έδαφος και αέρα...
-Να μην καθιερωθεί το όριο των 10 στρεμμάτων στα αγροτεμάχια, αλλά να συνεχισθεί η ασυδοσία του κατακερματισμού της αγροτικής γης και της άναρχης οικοπεδποίησης...

στη φωτογραφία η χωματερή του πρώην δήμου Κάστρου Κυλλήνης μέσα σε δασική έκταση. Λειτουργεί ακόμη;

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΝΑΤΟΥΡΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

ΗΛΕΙΑ


GR2330002 SCI/SPA OROPEDIO FOLOIS ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΦΟΛΟΗΣ 9741,96
GR2330003 SCI EKVOLES (DELTA) PINEIOU ΕΚΒΟΛΕΣ (ΔΕΛΤΑ) ΠΗΝΕΙΟΥ 903,81
GR2330004 SCI OLYMPIA ΟΛΥΜΠΙΑ 314,83
GR2330005 SCI THINES KAI PARALIAKO DASOS ZACHAROS, LIMNI KAIAFA, STROFYLIA, KAKOVATOS ΘΙΝΕΣ & ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΔΑΣΟΣ ΖΑΧΑΡΩΣ, ΛΙΜΝΗ ΚΑΪΑΦΑ, ΣΤΡΟΦΥΛΙΑ, ΚΑΚΟΒΑΤΟΣ 3274,18
GR2330006 SCI LIMNOTHALASSA KOTYCHI, BRINIA ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΚΟΤΥΧΙ, ΒΡΙΝΙΑ 1314,63
GR2330007 SCI PARAKTIA THALASSIA ZONI APO AKR. KYLLINI EOS TOUMPI-KALOGRIA ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΩΝΗ ΑΠΟ ΑΚΡ. ΚΥΛΛΗΝΗ ΕΩΣ ΤΟΥΜΠΙ - ΚΑΛΟΓΡΙΑ 13166,35
GR2330008 SCI THALASSIA PERIOCHI KOLPOU KYPARISSIAS: AKR. KATAKOLO-KYPARISSIA ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΛΠΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ, ΑΚΡ. ΚΑΤΑΚΟΛΟ - ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ 11042,19
GR2330009 SPA LIMNOTHALASSA KOTYCHI - ALYKI LECHAINON ΛIΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΚΟΤYΧI - ΑΛYΚΗ ΛΕΧΑΙΝΩΝ 2337,83

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

ΑΜΕΣΗ ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Γερμανία και Γαλλία κερδοσκοπούν και υποσκάπτουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, δηλώνουν οι Μιχάλης Τρεμόπουλος και SvenGiegold



Με αφορμήτη σημερινή εκταμίευση της δόσης των 6,5 δις του Μηχανισμού Στήριξης ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, και ο SvenGiegold, ευρωβουλευτής των Γερμανών Πράσινων και συντονιστής των Πράσινων στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου, έκαναν από το Στρασβούργο την ακόλουθη κοινή δήλωση:

«Το Πρόγραμμα Προσαρμογής δεν έλυσε τα βαθιά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ενώ δημιούργησε σοβαρά επιπρόσθετα κοινωνικά προβλήματα. Απορρίπτουμε τις απαιτήσεις κορυφαίων υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που φθάνουν να ζητούν ακόμη σκληρότερο πρόγραμμα λιτότητας. Η Ελλάδα και η οικονομία της βρίσκεται ήδη στο χείλος μιας παρατεταμένης ύφεσης. Ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού και η επάνοδος στη δημοσιονομική πειθαρχία, παραμένουν απαραίτητα.

Αντί όμως για περαιτέρω περικοπές μισθών και συντάξεων, χρειαζόμαστε προστασία των χαμηλότερων εισοδημάτων, βαθιές περικοπές στις στρατιωτικές δαπάνες, εντοπισμό και δέσμευση του χρήματος που προέρχεται από διαφθορά και φοροδιαφυγή. Για να αντισταθμίσουμε την ανεργία και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης, χρειαζόμαστε επειγόντως μια Πράσινη Στροφή για την οικονομία, ένα ελληνικό Πράσινο NewDeal, που θα μπορούσε να συγχρηματοδοτηθεί με ειδικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις σε περιβαλλοντικά βιώσιμους τομείς της οικονομίας και να αναβαθμιστούν τα συλλογικά αγαθά.

Τα επιτόκια, τέλος, των δανείων προς την Ελλάδα πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον στο επίπεδο που δανείζονται τα κράτη που τα παρέχουν. Η πρακτική της Γερμανίας, της Γαλλίας και άλλων χωρών της ευρωζώνης, που προσπαθούν να αποκομίσουν κέρδη από τα δάνεια που παρέχουν σε μια Ελλάδα που πασχίζει να σταθεί στα πόδια της, είναι απαράδεκτη και δεν ανταποκρίνεται στις ευρωπαϊκές αξίες της αλληλεγγύης».
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΡΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ


Κατάργηση της Εκτός Σχεδίου δόμησης ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι



Εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, οι εκπρόσωποι Τύπου Γιάννης Παρασκευόπουλος και Ελεάννα Ιωαννίδου έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση για την απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει, από το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα, τη διάταξη για αύξηση του ορίου αρτιότητας για οικοδόμηση εκτός σχεδίου στις προστατευόμενες περιοχές.ερες πληροφορίες: Γιάν

«Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που ψηφίζουν τυφλά τα πάντα, εξεγέρθηκαν με επιτυχία για ένα στοιχειώδες ημίμετρο που απαιτεί η κοινή λογική. Αν οι προστατευόμενες περιοχές οικοδομούνται όπως τα παράλια της Αττικής, τότε από τι προστατεύονται;

Η πολιτική για το περιβάλλον δε μπορεί να χαράζεται με ρουσφέτια. Είναι η ώρα να συζητήσουμε σοβαρά ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα καταργεί πλήρως την εκτός σχεδίου δόμηση, χωρίς να αδικεί τους ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων κλήρων.

Το περιβάλλον δεν προστατεύεται με δηλώσεις καλών προθέσεων, αλλά με πολιτική βούληση που η κυβέρνηση εξαντλεί αλλού. Κυρία Μπιρμπίλη, κύριε Παπανδρέου, εξηγήσατε έστω στους βουλευτές σας τους λόγους που αποκλείουν την εκτός σχεδίου δόμηση σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη;»



Το Γραφείο Τύπου των Οικολόγων Πράσινων

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Δήλωση 10 περιβαλλοντικών οργανώσεων για την εκτός σχεδίου δόμηση εντός περιοχών Natura 2000




Η ενδεχόμενη απόρριψη της διάταξης για την εκτός σχεδίου δόμηση εντός προστατευόμενων περιοχών, που περιλαμβάνεται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα, θα αποτελέσει ιστορική ντροπή για την κοινοβουλευτική ζωή της χώρας. Αυτό υποστηρίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, MOm, Καλλιστώ και Δίκτυο Μεσόγειος SOS.


Όπως σταθερά υποστηρίζουν οι οργανώσεις, αλλά και σχεδόν το σύνολο των φορέων του περιβαλλοντικού και τεχνικού κόσμου, το δικαίωμα για δόμηση εκτός σχεδίου αποτελεί ένα αναχρονιστικό ελληνικό εφεύρημα που εξʼ ορισμού καταργεί οποιονδήποτε χωροταξικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό.


Το δικαίωμα για διάσπαρτη δόμηση με μόνο κριτήριο την ιδιοκτησία τεσσάρων στρεμμάτων γης, που με τις ισχύουσες παρεκκλίσεις μπορούν να μειωθούν σε 750 τ.μ., έχει υποβαθμίσει το σύνολο της ελληνικής υπαίθρου, κατακερματίσει σημαντικά οικοσυστήματα και δώσει κίνητρο για καταπατήσεις και δασικούς εμπρησμούς. Ακυρώνει επίσης οποιαδήποτε προσπάθεια για σωστό σχεδιασμό που τώρα πλέον καθίσταται επιτακτικός, για την ολοκληρωμένη προστασία της βιοποικιλότητας και την καλύτερη αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Και δημιουργεί την αίσθηση ότι «όπου γης, οικόπεδο!»


Η επίμαχη διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αποτελεί μια αυτονόητη και ελάχιστη ρύθμιση για τις περιοχές Natura 2000 που έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως προστατευόμενες, με βάση το κοινοτικό δίκαιο (οδηγίες 92/43/ΕΟΚ και 2009/147/ΕΚ).


Σύμφωνα με τις 10 περιβαλλοντικές οργανώσεις, το γεγονός ότι η Ελλάδα του 2011 ακόμα λειτουργεί με τον παραλογισμό της εκτός σχεδίου δόμησης είναι μια θλιβερή πραγματικότητα που πρέπει επιτέλους να αλλάξει. Μόνη λύση είναι η ολοκληρωτική κατάργηση της νομοθεσίας που επιτρέπει την εκτός σχεδίου δόμηση και τις παρεκκλίσεις, με παράλληλη μέριμνα για τις οποιεσδήποτε αδικίες και έγκριση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού (ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ) που εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες.


Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν τον Πρωθυπουργό να λάβει σαφή θέση για το θέμα και να κάνει πράξη τη χθεσινή δήλωσή του ότι «η Ελλάδα αλλάζει». Η συνέχιση της χαοτικής κατάστασης που προκαλεί για τον φυσικό χώρο η εκτός σχεδίου δόμηση θα αποτελέσει απόδειξη ότι η Ελλάδα δεν θα αλλάξει, χωρίς στιβαρή πολιτική βούληση.







Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ Ή ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ;
ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΩΝ  ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΜΑΥΡΟ ΧΡΥΣΟ"  ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ


ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=15/01/2011&id=241550

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

ΑΝΑΓΚΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ
ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ

Υιοθέτηση σχέσεων αλληλεγγύης στη διατροφική αλυσίδα και ξεκάθαρων υψηλών στόχων για τη βιολογική γεωργία, πρότεινε σε παρέμβαση του ο Μ. Τρεμόπουλος



Την ανάγκη για υιοθέτηση συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων στον τομέα της βιολογικής γεωργίας και της ποιότητας στην παραγωγή τόνισε ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος στη διαβούλευση του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος με θέμα την "Πράσινη Κοινωνική Συμφωνία για την Αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής".

Στη διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε στις 12 και 13 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, συμμετείχαν εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων ο Μιχάλης Αναστασιάδης από τη Θεματική Ομάδα Γεωργίας - Τροφίμων και η Όλγα Κήκου, εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, που έκαναν επίσης παρεμβάσεις στη διαβούλευση.

Πιο συγκεκριμένα ο Μ. Τρεμόπουλος ζήτησε να υπάρχει ένα ορισμένο ποσοστό ως στόχος για όλη την Ε.Ε. πχ 10% παραγωγή προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας, καθώς και οικονομική στήριξη του στόχου αυτού. Η εξασφάλιση της υψηλής ποιότητας των αγροτικών προϊόντων περνάει μέσα από την άρνηση των φυτοφαρμάκων, των λιπασμάτων και των μεταλλαγμένων. Ταυτόχρονα εξασφαλίζουμε την υγεία της φύσης και των ανθρώπων.

Πρέπει να τονίσουμε ως Πράσινοι την ανάγκη αλλαγής του αγροτικού αλλά και του καταναλωτικού μοντέλου. Δεν πρέπει να ξεφεύγει κι ο γενικότερος στόχος για υπέρβαση του συστήματος που βασίζεται στο κέρδος, και η προσπάθεια υιοθέτησης σχέσεων αλληλεγγύης. Αλλιώς εμείς θα βάζουμε τους κανόνες και άλλοι θα πουλάνε αυγά και κοτόπουλα με διοξίνες

Ο Μ. Αναστασιάδης από τη πλευρά του μίλησε για την ανάγκη έμφασης στην Βιοποικιλότητα, η οποία στην Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΚΑΠ 2014-2020 συνιστά απλώς έναν από τους πολλούς αναφερόμενους φυσικούς πόρους. Ενώ είναι γνωστό ότι με την εντεινόμενη εντατικοποίηση της γεωργίας, αφενός στην Ε.Ε. και αφετέρου στις χώρες από τις οποίες εισάγει η Ε.Ε. αγροτικά προϊόντα, η παγκόσμια βιοποικιλότητα είναι ένα από τα μεγαλύτερα θύματα.

Τόνισε ακόμα πως, στην περίπτωση υιοθέτησης της 2ης εναλλακτικής επιλογής που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των "ετήσιων περιβαλλοντικών μέτρων" στα πλαίσια του "πράσινου συντελεστή" των άμεσων ενισχύσεων. Αναφέρθηκε για παράδειγμα στη συζητούμενη προώθηση της μη-κατεργασίας του εδάφους, για την οποία η ετήσια μορφή των μέτρων δεν εξασφαλίζει την επίτευξη του στόχου της μειωμένης απελευθέρωσης διοξειδίου του άνθρακα, ενώ ως μέθοδος έχει συνδεθεί με εκπομπή άλλων αερίων θερμοκηπίου και με εκτεταμένη χρήση ζιζανιοκτόνων κι έχει εξάλλου συσχετιστεί με τις πιέσεις για εξάπλωση της καλλιέργειας Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών.

Η Ο. Κήκου στις παρεμβάσεις της τόνισε την ανάγκη προώθησης παραδοσιακών τύπων διατροφής και δίαιτας (όπως π.χ. τη Μεσογειακή, Κρητική, κλπ) που κατατείνουν στο βιώσιμο και αειφόρο μοντέλο της μικρότερης κατανάλωσης κρέατος και μιας πιο εκτατικής γεωργίας - κτηνοτροφίας.

Εστίασε στην ανάγκη λήψης μέτρων που να υποχρεώνουν τα Κράτη Μέλη να κατευθύνουν μέρος των επιδοτήσεων που λαμβάνουν στα πλαίσια της ΚΑΠ, προς την κατεύθυνση πρακτικών που να βελτιώνουν την ευζωία (συνθήκες διαβίωσης) των ζώων.

Τέλος, τόνισε την ανάγκη να αντιστραφεί η ενθάρρυνση της υπερεντατικοποίησης της ευρωπαϊκής γεωργίας και να υποστηριχθεί, αντίθετα, η μετάβαση σε εκτατικά συστήματα εκτροφής στα πλαίσια οικογενειακών εκμεταλλεύσεων.

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ: ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΕΣ ΛΥΣΕΙΣ, ΤΩΡΑ!
8 ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Ενίσχυση κομποστοποίησης και ανακύκλωσης, χωρίς καύση και νέους χώρους ταφής



Εναλλακτική πρόταση 8 σημείων για βιώσιμη διαχείριση των σκουπιδιών στην Αττική με άμεση βελτίωση της κατάστασης στον ΧΥΤΑ στη Φυλή, χωρίς νέους χώρους ταφής, αλλά και χωρίς καύση ή άλλη θερμική επεξεργασία, παρουσίασαν σήμερα οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική κατευθύνεται σήμερα από την κυβέρνηση και τον ΕΣΔΚΝΑ σε επιλογές υπέρμετρα ακριβές, οικολογικά προβληματικές, προσαρμοσμένες στα ενδιαφέροντα ισχυρών οικονομικά ομίλων και δύσκολα αποδεκτές από τις τοπικές κοινωνίες. Πίσω από το περιτύλιγμα τους κρύβουν την ταφή και την καύση τεράστιων ποσοτήτων αποβλήτων, με διπλασιασμό ή τριπλασιασμό του κόστους για τους πολίτες.

Απέναντι σε αυτόν τον σχεδιασμό, η πρόταση των Οικολόγων Πράσινων για λύσεις δίκαιες, οικονομικά αποτελεσματικές και οικολογικά συμβατές, θέτει ως προτεραιότητες:

· Πρόληψη και μείωση των απορριμμάτων στην πηγή. Αποτελεσματικές πολιτικές για λιγότερα σκουπίδια ΑΜΕΣΑ.

· Διαλογή στην πηγή, για ανακύκλωση και κομποστοποίηση του μεγαλύτερου μέρους τους.

· Απόρριψη κάθε θερμικής επεξεργασίας (καύση, πυρόλυση, αεριοποίηση).

· Προώθηση των λύσεων με διαβούλευση, διάλογο και συναίνεση, όχι με τη βία των ΜΑΤ. Συμμετοχή όλων των δήμων αλλά και των πολιτών στις λύσεις.



Ενταγμένη σε μια «Στρατηγική Μηδενικών Αποβλήτων», η πρόταση περιλαμβάνει οκτώ σημεία:

(1) Μονάδες κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών απορριμμάτων σε Κερατέα – Γραμματικό, αντί για τους προγραμματισμένους νέους Χώρους Ταφής


(2) Μονάδα κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών και στη Φυλή, αντί της προγραμματισμένης βιοξήρανσης & αναερόβιας χώνευσης σύμμεικτων απορριμμάτων


(3) Όλοι οι Δήμοι αναλαμβάνουν ευθύνες για κομποστοποίηση αλλά και για μείωση, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων


(4) Δημιουργία Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης- Ανακύκλωσης Έντυπου Χαρτιού


(5) Χωριστοί κάδοι για: (α) χαρτί/χαρτόνι & έντυπα, (β) λοιπές συσκευασίες (γ) οργανικά (δ) υπολείμματα. Επιπλέον Κέντρα Διαλογής και Επαναχρησιμοποίησης-Ανακύκλωσης.


(6) Εφαρμογή της νομοθεσίας, συμπλήρωση με νέα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης για οργανικά υλικά, έπιπλα, ογκώδη αντικείμενα, φάρμακα, επικίνδυνα οικιακά απόβλητα


(7). Στοχευμένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών


(8) Διαμόρφωση νέου Περιφερειακού Σχεδιασμούγια τα σκουπίδια στην Αττική



Η ολοκληρωμένη εφαρμογή της, θα εκτρέψει από τη Φυλή 1,1 εκατομμύρια τόνους σε 2-3 χρόνια (πρώτη φάση), και έως και 1,8 εκατομμύρια τόνους ως το 2020. Αν μάλιστα υπάρξουν και προγράμματα εξυγίανσης και διαχείρισης-διαχωρισμού των τεράστιων ποσοτήτων θαμμένων σκουπιδιών στα Α. Λιόσια – Φυλή δεν θα χρειαστεί άλλος χώρος ταφής στην Αττική για πολλές δεκαετίες ακόμα.



Την παρουσίαση της πρότασης παρακολούθησαν αρκετοί εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας των Πολιτών. Ανάμεσά τους ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων κ. Βαρελάς, ο δημοτικός σύμβουλος Λαυρεωτικής και μέχρι πρόσφατα δήμαρχος Κερατέας κ. Ιατρού, πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρίας Ανακύκλωσης κ. Κυρκίτσος και ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων Φίλιππος Δραγούμης.

Το αναλυτικό κείμενο της πρότασης των Οικολόγων Πράσινων έχει αναρτηθεί στο http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=1676:------8------&catid=3:environment&Itemid=4

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

 ΑΘΩΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟ

ή όταν η μαχητική δημοσιογραφία  αντιπαρατίθεται στην πολιτική των εντυπώσεων...

Αθωωτική ήταν για τον δημοσιογράφο Μάκη Νοδάρο η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αμαλιάδας που εκδόθηκε πριν λίγη ώρα.Μαζί του κηρύχθηκαν αθώοι και οι ιδιοκτήτες του Ρ/Σ ΙΟΝΙΟΝ FΜ.
Η δίκη είχε αντικείμενο μήνυση που κατέθεσε η βουλευτής (και δημοσιογράφος...) Φωτεινή Πιπιλή για συκοφαντικά κατά τη γνώμη της δημοσιεύματα και εκπομπές που εστρέφοντο εναντίον της και αφορούσαν όσα εξαιρετικά ενδιαφέροντα έλαβαν χώρα την τελευταία διετία γύρω από το ποτάμι της Νέδας και τις γνωστές παρανομίες (αμμοχαλικοληψίες κλπ).
Η δίκη κράτησε αρκετές ώρες με καταθέσεις πολλών μαρτύρων, ανάμεσα στις οποίες εντύπωση έκανε αυτή του γνωστού δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη.

ΑΠΟ ΤΑ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ: Μετά την εκφώνηση της απόφασης και ενώ οι δικαστές αποσύρονταν, η κ.Πιπιλή πλησίασε τον πρόεδρο και διαμαρτυρήθηκε για το κρύο που επικρατούσε στην αίθουσα από τις ανοιχτές πόρτες.
Μάλλον για την παγωμάρα που ένιωσε ακούγοντας την απόφαση θα ήθελε να πει η νυν βουλευτής και (πρώην;) δημοσιογράφος... 

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Πραγματοποιήθηκε χθές Κυριακή 9/1 η πρώτη μετεκλογική συγκέντρωση των μελών του περιφερειακού συνδυασμού της "Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας" σε ένα γραφικό χωριουδάκι ,το Μολύκρειο κοντά στο Αντίρριο.

Για μια οικολογική αφετηρία στην Περιφέρεια …


προτάσεις από την ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ για άμεσες οργανωτικές κινήσεις

Ο προγραμματισμός της δράσης και η υποστήριξη της παρουσίας του συνδυασμού στο Περιφερειακό Σύμβούλιο ήταν το θέμα της συνάντησης των μελών του συνδυασμού Οικολογική Δυτική Ελλάδα στο Μολύκρειο της Αιτωλοακαρνανίας, κοντά στο Αντίρριο, την Κυριακή 9 Ιανουαρίου.
Ο εκλεγμένος Περιφερειακός Συμβουλος του Συνδυασμού Κώστας Παπακωνσταντίνου τόνισε τη μεγάλη ευθύνη που έχει ο Συνδυασμός για να εισάγει μια νέα πολιτική σκέψη και νοοτροπία στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ο Κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι «η ευθύνη μας γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αν αναλογιστούμε ότι είμαστε 4η πολιτική δύναμη στην Περιφέρια Δυτικής Ελλάδας και ο πιο πετυχημένος οικολογικός συνδυασμός στις Περιφερειακές Εκλογές σε όλη την Ελλάδα. Πρέπει να τιμήσουμε την ψήφο των 16.000 συμπολιτών μας».

Σε υπόμνημα προς το Περιφερειακό Συμβούλιο, η Οικολογική Δυτική Ελλάδα προτείνει μερικές άμεσες ενέργειες για την οργάνωση της Πειφέρειας Δυτικής Ελλάδας όπως προκύπτουν και από τις προτεραιότητες στον Οδικό Χάρτη Άμεσων Ενεργειών Αιρετών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Β’ Βαθμού. Συνοπτικά, αυτές είναι:

1. Σταδιακή αλλαγή του Οργανισμός της Περιφέρειας. Ο υπάρχων, προετοιμασμένος από το Υπουργείο Οργανισμός δεν αντιστοιχεί σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή Περιφέρεια. Γι αυτό προτείνεται σειρά διαβουλέυσεων που θα οδηγήσουν σε νέα πρόταση Οργανισμού.
2. Να αποδοθούν σαφείς περιβαλλοντικές αρμοδιότητες σε Αντιπεριφερειάρχη (π.χ. βιωσιμότητα υπαίθρου, διαχείριση φυσικών πόρων και απορριμμάτων, μεταφορές και ενέργειας.)
3. Δύο προτάσεις για Επιτροπές του Περιφερειακού Συμβουλίου:
(α) “Επιτροπή για την Ενσωμάτωση της Περιφερειακής Συνοχής και Σύγκλισης και της Περιβαλλοντικής και Κοινωνικής Διάστασης” στις πολιτικές της Περιφέρειας.
(β) Επιτροπή Βιωσιμότητας της Υπαίθρου με αντικείμενο τον πρωτογενή τομέα, τη διαχείριση φυσικών πόρων, φυσικού περιβάλλοντος και των αποβλήτων.
4. Άμεσ ενεργοποίηση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης (με συμμετοχή των Δημάρχων, φορέων και πολιτών) και εξασφάλιση της σύνδεσής της με το Περιφερειακό Συμβούλιο.
5. Ενεργοποίηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Υδάτων. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή Οδηγία Πλαίσιο για τα Νερά 2000/60, η προβλεπόμενη καταληκτική ημερομηνία συγκρότησής της έχει ήδη έχει εκπνεύσει προ πολλού. Η στήριξη αυτού του Συμβουλίου έχει ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα στη Δυτική Ελλάδα της οποίας οι πλούσιοι υδατικοί πόροι έχουν ήδη γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης εκτός των ορίων της (Μόρνος, Εύηνος, Ταυρωπός, Αχελώος) - κατάσταση που πρόκειται να ενταθεί εν όψει λειψυδρίας.
6. Όσον αφορά τα Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας η Οικολογική Δυτική Ελλάδα τονίζει ότι ουσιαστική πολιτική προστασία είναι η πρόληψη μέσω ορθολογικής διαχείρισης των οικοσυστημάτων και της υπαίθρου, οργάνωσης των πόλεων και εκπαίδευσης των πολιτών. Για το λόγο αυτό προτείνει να συνταχθεί άμεσα Έκθεση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από σοβαρό διάλογο με σχετικούς φορείς.
7. Προτάθηκαν ακόμη Περιφερρειακές Επιτροπές εκτός Περιφ. Συμβουλίου:

(α) Επιτροπή Κλίματος, Ενέργειας, Βιώσιμης Διαχείρισης των Αποβλήτων και των Φυσικών Πόρων
(β) Επιτροπή για την Πράσινη Οικονομία, την Καινοτομία, την Έρευνα, την Απασχόληση και την Κοινωνική Αλληλεγγύη.
(γ) Επιτροπή Παιδείας, Πολιτισμού, Εθελοντισμού, Νεολαίας και Διαλόγου των Πολιτισμών.
6. Για την Ιστοσελίδα της Περιφέρειας δόθηκε έμφαση στην ανάρτηση των πρακτικών του ΠΣ και των Επιτροπών και των αποφάσεων στο διαδίκτυο, στην πρόβλεψη για σύνδεση με τα ευρωπαϊκά προγράμματα, τις αποφάσεις και τη λειτουργία της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου και την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Περιφερειών. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα που χρειάζονται οι πολίτες όπως και η παροχή δυνατότητας ηλεκτρονικής υποβολής πρότασης σε πρόγραμμα. Αναγκαίος κρίνεται εξάλλου ο περιορισμός των δαπανών για την ιστοσελίδα σε εύλογα επίπεδα.
7. Για τον Κανονισμό Λειτουργίας Περιφερειακού Συμβουλίου (ο οποίος προκειται σύντομα να τεθεί σε διαβούλευση στις Περιφεριακές Παρατάξεις), η Οικολογική Δυτική Ελλάδα δίνει έμφαση σε βασικές αρχές όπως διαφάνεια, έλεγχος των πράξεων του Περιφερειάρχη και των οργάνων της Περιφέρειας όπως και σε κάποιο σύστημα «κοινοβουλευτικού ελέγχου» (ερωτήσεις – επερωτήσεις – γραπτές ερωτήσεις για απαντήσεις) κ.ο.κ.

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

40 χρονια από την ίδρυση της ΜΟΡΦΩΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΛΕΧΑΙΝΩΝ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΚΑΒΙΤΣΑΣ

ΜΕ μια ωραία συμβολική εκδήλωση που περιλάμβανε το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας, γιόρτασαν τα 40 χρόνια από την ίδρυση της ΜΟΡΦΩΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΛΕΧΑΙΝΩΝ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΚΑΒΙΤΣΑΣ, τα παλιά και τα νέα μέλη της στο ΚΑΦΕ ΟΣΕ Λεχαινών, την περασμένη Δευτέρα.
Σήμερα το απόγευμα πραγματοποιείται και η ετήσια γενική συνέλευση του ιστορικού συλλόγου για την α'αδειξη νέου ΔΣ.
Στη φωτογραφία η πρόεδρος του συλλόγου Αλέκα Παναγιωτοπούλου κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα.