Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011


ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ
ΤΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΑΓΑΘΑ


Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουν 
στην αυριανή γενική απεργία

Όσο περνά ο καιρός, τόσο καθαρότερα φαίνεται ότι τα μέτρα αντιπροσωπεύουν ένα υπέρμετρο τίμημα, με άδικη κατανομή και τουλάχιστον αμφίβολο αποτέλεσμα. Η βίαιη προσαρμογή που μας επιβάλλεται, είναι η ίδια συνταγή που έχει ήδη αποτύχει σε δεκάδες χώρες, αφήνοντας σοβαρά πλήγματα στην κοινωνική συνοχή και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Όμως δε νοσταλγούμε ούτε την εποχή πριν το Μνημόνιο:

Γιατί επί χρόνια χτιζόταν συνειδητά μια οικονομία με ημερομηνία λήξης, που αργά ή γρήγορα θα έπεφτε στα κεφάλια των πιο αδύναμων.
Γιατί είχαμε μάθει να μετράμε τα πάντα με την αγοραστική δύναμη, ξεχάσαμε να λειτουργούμε από κοινού με το διπλανό μας, ανεχθήκαμε τη δραστική υποβάθμιση των συλλογικών αγαθών.
Είναι η ώρα να υπερασπιστούμε τις «κόκκινες γραμμές» που χαράξαμε, και να προβάλλουμε μια βιώσιμη εναλλακτική διέξοδο. Παράλληλα όμως με τις αντιστάσεις μας στην υποτίμηση της εργασίας, πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα και στις απειλές για τα συλλογικά αγαθά:

Τον ακρωτηριασμό του σιδηροδρόμου, και τις απειλές για τις συγκοινωνίες.
Το fasttrack, που κανιβαλίζει την περιβαλλοντική και πολεοδομική νομοθεσία.
Την εκτός Σχεδίου δόμηση στις περιοχές NATURA.
Τα οικοδομικά συγκροτήματα στο Ελληνικό και το Δέλτα του Νέστου, ως «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας σε βάρος των ελεύθερων χώρων και του περιβάλλοντος.
Τις πιέσεις για λεηλασία φυσικών πόρων, όπως με ορυχεία, γήπεδα γκολφ σε άνυδρες περιοχές, γιγαντιαία τουριστικά συγκροτήματα χωρίς επαφή με την τοπική οικονομία.
Οι απαντήσεις μας πρέπει να δίνουν ταυτόχρονες διεξόδους για την οικονομική, την κοινωνική και την περιβαλλοντική διάσταση. Δεν υπάρχουν περιθώρια για εξαιρέσεις στην αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό, όπως μας προτείνουν σήμερα κάποιοι για τους μετανάστες. Στην Ελλάδα, την Ευρώπη, αλλά και σε τοπικό επίπεδο, ας επενδύσουμε σοβαρά στη διέξοδο από την κρίση:

Να σχεδιάσουμε τη συμφιλίωση της οικονομίας με το περιβάλλον.
Να θεμελιώσουμε ένα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο, στηριγμένο λιγότερο στην αγοραστική δύναμη και περισσότερο στα συλλογικά αγαθά και την αλληλεγγύη.
Το πολιτικό σύστημα χρεοκόπησε και οι οικονομικές εξουσίες αποδεικνύονται ανίκανες να δώσουν λύσεις. Υπάρχουν όμως βήματα που μπορούμε να κάνουμε και μόνοι μας, ως πολίτες. Ας τα δοκιμάσουμε, όχι μόνο στους αγώνες, αλλά και στην οικοδόμηση εναλλακτικών λύσεων.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Πολιτική Κίνηση Ηλείας




ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΠΕΠ ΛΕΧΑΙΝΩΝ

Το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών ήρθε πάλι στη δημοσιότητα με νέες αποκαλύψεις για τις απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας αυτού του κατά τα άλλα προνοιακού ιδρύματος. Αυτοί τη φορά μίλησαν οι ξένοι εθελοντές που έρχονται από διάφορα μέρη του κόσμου για να προσφέρουν λίγη ανθρωπιά σε αδύναμα ανθρώπινα πλάσματα, σε άτομα με βαριές σωματικές και πνευματικές αναπηρίες. Και μίλησαν επιτέλους τη γλώσσα της αλήθειας, χωρίς ενδοιασμούς και σκοπιμότητες.

Πώς είναι δυνατόν άραγε να συνεχίζει τη λειτουργία του ένα κρατικό υγειονομικό ίδρυμα χωρίς επαρκές και εξειδικευμένο επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό, χωρίς τις αναγκαίες εγκαταστάσεις και μέσα για τόσα βαριά περιστατικά;

Όλα αυτά τα χρόνια το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών στην κυριολεξία λεηλατήθηκε από τους κομματικούς παράγοντες που διαγκωνίζονταν για τις θέσεις και τα αξιώματα του ιδρύματος, την ίδια ώρα που στο ίδρυμα αυτό υπέφεραν αδύναμα ανθρώπινα πλάσματα χωρίς ουσιαστική βοήθεια.

Επιτέλους ,ας μπει ένα τέρμα σ΄ αυτή την ντροπή. Το ΚΕΠΕΠ να λειτουργήσει όπως επιβάλλουν οι σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις και ο πολιτισμός αυτής της χώρας.



Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011





Απορρίμματα: αναγκαίες απλές, οικονομικές, βιώσιμες λύσεις, τώρα!
Η συνέντευξη τύπου των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ στην Πάτρα, το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου
Η χωρίς καθυστέρηση στροφή, σε οικονομικές και βιώσιμες λύσεις στην διαχείριση των απορριμμάτων, μακριά από θερμικές μεθόδους και την γενική ταφή σύμμεικτων, αλλά βασισμένες στην διαλογή στην πηγή και την κομποστοποίηση, δεν είναι μόνο ανάγκη αλλά και ρεαλιστική δυνατότητα.
Αυτή ήταν η κεντρική τοποθέτηση του ευρωβουλευτή των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ Μιχάλη Τρεμόπουλου, του Κώστα Παπακωνσταντίνου, περιφερειακού συμβούλου της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας, του Γιάννη Παρασκευόπουλου, εκπρόσωπου τύπου, του Τάσου Κρομμύδα, μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Γιώργου Κανέλλη, στελέχους της Τ. Π. Κίνησης Αχαΐας, που έδωσαν το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου, το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο MEDITERRANEE της Πάτρας, συνέντευξη τύπου με θέμα : «Απορρίμματα : βιώσιμες και φθηνές λύσεις τώρα!». H συνέντευξη τύπου δόθηκε με την ευκαιρία της συνεδρίασης του Πανελλαδικού συμβουλίου του κόμματος που έγινε στην Πάτρα.
H περιβαλλοντική κρίση, τόνισαν οι εισηγητές, ιδιαίτερα η οξύτατη κατάσταση όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας, οφείλεται στις ίδιες αιτίες με την βαθιά δημοσιονομική και παραγωγική κρίση που περνά η οικονομία μας.
Επί δεκαετίες κυριαρχούσαν λογικές «μωρών παρθένων», συνεχούς αναβολής αναγκαίων αποφάσεων, λογικές απομάκρυνσης ή εξαφάνισης μάλλον του προβλήματος κάπου «αλλού» και «κάποτε» στο μέλλον. Επιβάλλεται τώρα, σ΄όλη τη χώρα και στην Δυτική Ελλάδα ειδικότερα, να κάνουμε στροφή προς λύσεις που δεν θα μας δένουν για δεκαετίες στο άρμα επιλογών με βαρύ κόστος τόσο όσον αφορά τη δαπάνη όσο και τη δημόσια υγεία, λύσεις που προϋποθέτουν όμως την ανάληψη από τον πολίτη της καθημερινής του ευθύνης για τον διαχωρισμό των απορριμμάτων που παράγει.
Μόνη σύγχρονη και υπεύθυνη λύση είναι να αναλάβουμε ΟΛΟΙ (κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση, παραγωγοί και έμποροι προϊόντων, πολίτες, φορείς) τις ευθύνες που μας αναλογούν για μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση (με διαλογή στην πηγή) και κομποστοποίηση του συνόλου σχεδόν των απορριμμάτων, με τελικό στόχο να φθάσουμε τις επόμενες δεκαετίες σε «πόλεις μηδενικών αποβλήτων», όπως ήδη σχεδιάζεται σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και χώρες.
Όπως υπογράμμισαν οι εισηγητές, υπάρχουν αναμφισβήτητες ευθύνες τόσο των κυβερνήσεων όσο και των φορέων της αυτοδιοίκησης για την περιορισμένη ως τώρα εφαρμογή του νόμου 2939/2001 (άρθρο 8) υποχρέωνε τους Δήμους να έχουν συντάξει και να εφαρμόζουν σχέδια εναλλακτικής διαχείρισης για τα απόβλητα συσκευασιών (χαρτιά/χαρτόνια, μέταλλα, γυαλιά, πλαστικά κα), καθώς και για την έγκαιρη χωροθέτηση επαρκών χώρων ταφής υπολειμμάτων. Το γεγονός αυτό όμως δεν επιτρέπεται, να μας οδηγήσουν στις λιγότερο οικολογικές και ταυτοχρόνως τις πιο ακριβές μεθόδους, σαν αυτή της βιολογικής ξήρανσης, που καθιστά μονόδρομο τη μετέπειτα θερμική επεξεργασία, υποκύπτοντας σε ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.

Στα πλαίσια μιας «στρατηγικής μηδενικών αποβλήτων», μόνης μακροχρόνια βιώσιμης πολιτικής οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ απαιτούμε:
• να σταματήσει άμεσα κάθε ανεξέλεγκτη απόρριψή τους στο περιβάλλον
• Αποτελεσματικές πολιτικές για λιγότερα σκουπίδια, με μείωση της σπατάλης πρώτων υλών και της δημιουργίας προϊόντων που φτιάχνονται για να πεταχτούν σχεδόν αμέσως. Πρώτη προτεραιότητα είναι η πρόληψη και η μείωση των απορριμμάτων στην πηγή.
• Διαλογή στην πηγή των διαφόρων υλικών και προϊόντων που σήμερα πετάμε όλα μαζί στα σκουπίδια, για ανακύκλωση όσων υλικών μπορούν να ξαναγίνουν πρώτες ύλες για την οικονομία και για κομποστοποίηση (μετατροπή σε χρήσιμο «λίπασμα») των οργανικών απορριμμάτων.
• Προώθηση σύγχρονων, οικολογικά αποδεκτών, κοινωνικά δίκαιων, αποτελεσματικών και βέλτιστων από οικονομική άποψη μεθόδων και τεχνικών διαχείρισης των απορριμμάτων.
• Αποκλεισμό της θερμικής επεξεργασίας (καύση, πυρόλυση, αεριοποίηση), καθώς ανταγωνίζεται την ανακύκλωση, έχει υψηλό κόστος και είναι επικίνδυνη για το περιβάλλον: παράγονται διοξίνες, και τα κατάλοιπά της αποτελούν επικίνδυνα τοξικά απόβλητα που απαιτούν ειδική διαχείριση σε ειδικούς χώρους.
• Προώθηση των απαραίτητων λύσεων με διαβούλευση, διάλογο και συναίνεση και όχι με τη βία των ΜΑΤ.
Η κατάσταση σε Αχαΐα, Ηλεία
Ειδικότερα για την εκρηκτική κατάσταση του προβλήματος στην Δυτική Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αχαΐα και την Ηλεία, οι εισηγητές υπογράμμισαν:
• Είναι ανάγκη να προχωρήσουμε στο άμεσο μέλλον σε μια μεγάλη εκστρατεία για την ενεργοποίηση της ευθύνης του πολίτη για διαχωρισμό του οργανικού μέρους, επιμελή ανακύκλωση, οικιακή κομποστοποίηση, με τοποθέτηση τεσσάρων κάδων (οργανικά, ανακυκλώσιμα, ειδικός κάδος για το χαρτί, υπολείμματα).
• Να αμφισβητήσουμε θερμικές λύσεις που προωθούνται και να προσανατολίσουμε την κατασκευή και λειτουργία του εργοστασίου στου Φλόκα στην κομποστοποίηση.
• Να ενεργοποιηθεί, με συνεννόηση των συναρμοδίων αρχών, το ταχύτερο ο περιφερειακός σχεδιασμός για την χρήση του ΧΥΤΑ Φλόκα, με κατασκευή σ’ αυτόν νέου κυττάρου, δεδομένου του υπερκορεσμού της Ξερόλακκας
• Να κρίνουμε προσεκτικά αλλά χωρίς προκατάληψη το πιλοτικό πρόγραμμα μηχανικής κομποστοποίησης που συζητά ο Δήμος Πατρέων
• Να διασφαλιστεί η ορθή ολοκλήρωση των προγραμματισμένων χώρων διαχείρισης στην Ηλεία και στην Αιγιάλεια, έτσι ώστε να γίνουν ΧΥΤΥ (όχι ΧΥΤΑ) και να μην προκύπτει κίνδυνος για τα υπόγεια νερά.
• Να προωθηθεί η επιτόπια (μηχανική) κομποστοποίηση οργανικών υλικών από σχετικά μεγάλους παραγωγούς, όπως είναι τα νοσοκομεία, τα στρατόπεδα, οι αλυσίδες εστιατορίων και τα ξενοδοχεία.
• Να λειτουργήσει για κάθε χώρο Διαχείρισης Επιτροπών Κοινωνικού Ελέγχου με συμμετοχή πολιτών από τοπικούς και οικολογικούς συλλόγους καθώς και τοπικούς και δημοτικούς συμβούλους. Η αρμοδιότητα των Επιτροπών αυτών αφορά και την καλή λειτουργία των συστημάτων ανακύκλωσης.

Όταν ήδη οι ευρωπαϊκές εξελίξεις οδηγούν σε μια μορφή ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης, είναι στοιχειώδες και επιτακτικό καθήκον να προχωρήσει η χώρα μας σε απλές, βιώσιμες, οικονομικές λύσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Ο αγώνας για μια τέτοια διαχείριση, είναι άρρηκτα δεμένος με τον ευρύτερο αγώνα για προώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης με αειφορία και αλληλεγγύη και όχι απλώς με νεοφιλελεύθερη πειθαρχία.

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011


ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΝΤΥΠΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ:


ΠΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙ ΕΝΑ «ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ» ΘΕΣΜΙΚΟ ΚΕΝΟ;



Το ζήτημα του θεσμικού πλαισίου για την ανακύκλωση έντυπου χαρτιού, θέτουν και πάλι προς το υπουργείο Περιβάλλοντος οι Οικολόγοι Πράσινοι. Υπενθυμίζοντας σχετική δήλωση της υπουργού Περιβάλλοντος πριν ένα ακριβώς χρόνο, στις 11.2.2010, οι εκπρόσωποι Τύπου Γιάννης Παρασκευόπουλος και Ελεάννα Ιωαννίδου σημείωσαν:

«Η οργανωμένη ανακύκλωση του έντυπου χαρτιού είναι κομβική για τη βιώσιμη διαχείριση των σκουπιδιών. Η απουσία της στέλνει κάθε χρόνο στα σκουπίδια φυσικούς πόρους και πρώτες ύλες αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, την ίδια στιγμή όμως κάνει τα σκουπίδια πολύ πιο ελκυστικά για τα συμφέροντα της καύσης, καθώς το χαρτί προσθέτει μεγάλη θερμογόνο δύναμη στα σύμμεικτα σκουπίδια.

Πριν ένα ακριβώς χρόνο, η υπουργός Περιβάλλοντος είχε δηλώσει ότι η επεξεργασία του σχετικού θεσμικού πλαισίου ήδη ολοκληρωνόταν, σημειώνοντας ότι «είναι αδιανόητο να μην υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα ανακύκλωσης για το έντυπο χαρτί».

Από τότε όμως δεν έχουμε νεότερα. Περιμένουμε λοιπόν να μάθουμε τι έχει συμβεί.».



Το Γραφείο Τύπου των Οικολόγων Πράσινων



Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011


Ανάγκη για διαφάνεια και στήριξη
των θεσμών της Περιφέρειας

Ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Παπακωνσταντίνου, επικεφαλής της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Από τις 11 Ιανουαρίου έχουμε αποστείλει στον Περιφερειάρχη συγκεκριμένες προτάσεις για την οργάνωση της Περιφέρειας. Τις στείλαμε στον ίδιο προσωπικά, χωρίς άλλη κοινοποίηση ως μέσο ‘πίεσης’, ακριβώς για να τονίσουμε ότι ξεκινούμε με πνεύμα καλοπιστίας. Κατανοούμε το μεγάλο φόρτο εργασίας, όμως η προθεσμία (τέλη Φεβρουαρίου) πλησιάζει για την ολοκλήρωση κομβικής σημασίας ενεργειών για τη διαφανή, δημοκρατική και αποτελεσματική λειτουργία της Περιφέρειας:

1. Συγκρότηση Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης (αρ. 178, παρ. 1 του Ν 3852/2010) με συμμετοχή Δημάρχων, Φορέων, Πολιτών κ.λπ. και εξασφάλισης της αποτελεσματικής λειτουργίας της
2. Επιλογή Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης (αρ. 179, παρ. 1 του Ν. 3852/2010)
Αυτά τα δύο όργανα αποτελούν βασικό «βήμα» των πολιτών στο νέο θεσμό. Χρειάζεται ενημέρωση για τις διαδικασίες που ακολουθούνται και για την τήρηση των βασικών αρχών αξιοκρατίας και διαφάνειας. Γιατί να ενημερωθούμε γι αυτά την τελευταία στιγμή;

Ο Περιφερειάρχης πρέπει, ενημερώνοντας καθαρά και με έμφαση, να τονίσει την αξία που δίνει η Περιφερειακή Αρχή σε αυτούς τους θεσμούς. Τέλος, ελπίζουμε ότι ο Περιφερειάρχης θα καλέσει σύντομα και την συνάντηση των Περιφερειακών Παρατάξεων για την οποία μας ενημέρωσε, στην οποία θα πρέπει επίσης να συζητήσουμε κρίσιμα οργανωτικά ζητήματα όπως οι Επιτροπές του Περιφερειακού Συμβουλίου και ο Οργανισμός της Περιφέρειας. Εμάς, ωστόσο, δεν μας αρκεί η δυνατότητα να ενημερωνόμαστε σαν Παράταξη. Κάθε σημαντικό θεσμικό ζήτημα πρέπει να δημοσιοποιείται ευρέως».

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011



ΔΙΟΔΙΑ: ΣΥΜΜΕΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΟΡΓΗ, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
ΡΙΖΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ



Εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Γιάννης Παρασεκυόπουλος δήλωσε:



«Πίσω από τα διόδια και τις συμβάσεις τους βρίσκεται ένα φαραωνικό πρόγραμμα έργων, με στόχο το 2015 η ηπειρωτική Ελλάδα να έχει 24 χλμ κλειστών αυτοκινητοδρόμων ανά 100.000 κατοίκους, όταν η Γαλλία έχει 17 και η Γερμανία μόλις 15. Σε καιρούς κρίσης, κάτι τέτοιο αποτελεί παραλογισμό: οι περισσότερες συμβάσεις πρέπει να αναθεωρηθούν με εγκατάλειψη των αντίστοιχων έργων.

Η χρήση των κλειστών αυτοκινητοδρόμων αποτελεί αυτοκίνηση πολυτελείας που οφείλει τουλάχιστον να χρεώνεται, ώστε να ανακτώνται οι πόροι που διατέθηκαν γι’ αυτή και να διοχετεύονται σε μια βιώσιμη πολιτική μεταφορών, με γνώμονα το μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα και τη συλλογική εξυπηρέτηση των πολιτών. Ο κύριος όγκος των επενδύσεων οφείλει να αφορά εναλλακτικές λύσεις όπως σύγχρονος σιδηρόδρομος και ασφαλείς τοπικοί δρόμοι.

Η κοινωνία δε μπορεί να είναι όμηρος των κατασκευαστικών εταιριών και των καταχρηστικών τους πρακτικών. Συμμεριζόμαστε λοιπόν την οργή των πολιτών, θεωρούμε όμως ότι η αυτοκίνηση οφείλει να πληρώνει το κόστος της».