Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011


Οικολόγοι-Πράσινοι: Διευκρινήσεις για παράνομα φυτοφάρμακα και διαχείριση συσκευασιών τους, ζητά από την Κομισιόν ο Μ. Τρεμόπουλος
Ανεξέλεγκτη η κατάσταση με τα φυτοφάρμακα στην Ελλάδα

Δύο ερωτήσεις προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Μ. Τρεμόπουλος, για τα παράνομα φυτοφάρμακα και για τη διαχείριση των συσκευασιών των φυτοφαρμάκων.
Με αφορμή καταγγελίες για διακίνηση παράνομων φυτοφαρμάκων στη Θεσσαλία και πιο συγκεκριμένα για την ουσία Trifluralin, ο Μ. Τρεμόπουλος επισημαίνει ότι το φαινόμενο δεν είναι μεμονωμένο. Υπολογίζεται ότι το 2010 τα παράνομα φυτοφάρμακα αντιστοιχούσαν στο 15% της ελληνικής αγοράς προϊόντων φυτοπροστασίας, και στο 5-7% της ευρωπαϊκής. Με βάση τα στοιχεία αυτά και το γεγονός ότι στη μάχη για την αποτροπή της διακίνησής τους έχουν καταγραφεί σοβαρά γραφειοκρατικά και νομικά εμπόδια, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ρωτά την Κομισιόν τι βελτιώσεις προτίθεται να κάνει.
Στην Ελλάδα, επίσης, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη διαχείριση των γεωργικών αποβλήτων, με αποτέλεσμα οι συσκευασίες των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούν οι αγρότες στις καλλιέργειές τους να απορρίπτονται ανεξέλεγκτα ή να καίγονται, επιβαρύνοντας έτσι με τοξικές ουσίες το έδαφος, τον αέρα και τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμμένο στη Θεσσαλία, καθώς οι ποσότητες γεωργικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται είναι μεγάλες. Τα ερωτήματα προς την Κομισιόν αφορούν το κατά πόσο είναι υποχρεωμένα τα κράτη μέλη να διαχειρίζονται επαρκώς τα γεωργικά απόβλητα και ιδιαίτερα τις συσκευασίες των φυτοφαρμάκων, και αν έχει λάβει ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση για τους φορείς διαχείρισης αγροτικών αποβλήτων.
«Το κακό με τα φυτοφάρμακα έχει παραγίνει!», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος…
«άνθρωποι και οικοσυστήματα δηλητηριάζονται καθημερινά, αλλά δεν γίνονται επαρκείς παρεμβάσεις ούτε καν για τα παράνομα φυτοφάρμακα. Αποτέλεσμα είναι, ασυνείδητα κυκλώματα να συνεχίζουν την εμπορία τους, αλλά και πολλοί ανενημέρωτοι αγρότες να τα χρησιμοποιούν. Συσκευασίες και μπουκάλια φυτοφαρμάκων πετάγονται στο περιβάλλον με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις. Πρέπει να μπει επιτέλους ένα τέλος σ` αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Παράλληλα με τη γενικότερη αντίθεσή μας στη χημική γεωργία και τη στάση μας υπέρ της βιολογικής γεωργίας, θεωρούμε απόλυτη προτεραιότητα να σταματήσει τώρα η διακίνηση παράνομων ουσιών και το κάψιμο των συσκευασιών».


Τρίτη 26 Απριλίου 2011




ΣΑΒΒΑΤΑ ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ
==============================
ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011, ΩΡΑ 8,30ΜΜ
ΣΤΟ ΚΑΦΕ ΟΣΕ ΛΕΧΑΙΝΩΝ


Ο δημοσιογράφος
ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ




παρουσιάζει το βιβλίο του
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ


και συνομιλεί με το κοινό
--------------------------------------------------------------
οργάνωση :Πολιτιστική Ομάδα Φράγμα

Δευτέρα 25 Απριλίου 2011


25 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ:


ΑΣ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑ-ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΠΟΧΗ


Τσερνομπίλ 1986, Φουκουσίμα 2011. Ένα ακόμα πυρηνικό ατύχημα.


Ένα ατύχημα παραπάνω από όσα μπορούσαμε να ανεχτούμε



Μήνυμα των Οικολόγων Πράσινων για την επέτειο της καταστροφής



Η κληρονομιά του Τσερνομπίλ και η εξελισσόμενη καταστροφή στη Φουκουσίμα μας υποχρεώνουν να δούμε επιτέλους με την απαραίτητη αποφασιστικότητα τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον χωρίς πυρηνικά.

Ένα τέταρτο του αιώνα μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ, στις 26 Απριλίου 2011, η ραδιενεργή κληρονομιά του είναι ακόμα μαζί μας: Δεκάδες χιλιάδες νεκροί και βαριά άρρωστοι, ολόκληρες περιοχές ακόμα αποκλεισμένες, εκατοντάδες τόνοι υψηλά ραδιενεργών υλικών πρόχειρα θαμμένων, που ακόμα περιμένουν μια στοιχειωδώς ασφαλή διαχείριση.

Η καταστροφή στη Φουκουσίμα, σε μια χώρα-πρότυπο για τους υπερασπιστές της πυρηνικής ενέργειας, επιβεβαίωσε πως αυτή ποτέ δε θα είναι απόλυτα ασφαλής. Πάντα θα συνοδεύεται από ένα δυσθεώρητο ρίσκο το οποίο δεν έχουμε κανένα λόγο να συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε.

Στη γειτονιά μας αλλά και σε όλον τον κόσμο, πρέπει να παγώσουν τα σχέδια για κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών, να κλείσουν άμεσα οι παλιότεροι και επικίνδυνοι από τους υφιστάμενους αντιδραστήρες, να τεθούν οι αυστηρότερες δυνατές προδιαγραφές και σαφές χρονοδιάγραμμα κλεισίματος, σε όσους συνεχίσουν να λειτουργούν το επόμενο διάστημα.

Την ίδια στιγμή, η ενεργειακή και η κλιματική κρίση δεν περιμένει. Τώρα που έγινε πια σαφές και στους πιο δύσπιστους ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και ότι η εποχή της φτηνής και άφθονης ενέργειας τέλειωσε οριστικά, είναι διπλά επιτακτική η ανάγκη να σχεδιάσουμε και να αρχίσουμε να υλοποιούμε άμεσα τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον, βασισμένο στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές, χωρίς ορυκτά καύσιμα ή πυρηνικά.





Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων





Τρίτη 19 Απριλίου 2011


ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
Πολιτική Κίνηση Ηλείας

Δελτίο Τύπου ,19/4/11


ΝΕΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
ΣΤΑ ΦΡΑΟΥΛΟΧΩΡΑΦΑ
Η Πολιτική Κίνηση Ηλείας των «Οικολόγων Πράσινων» καταδικάζει το νέο κρούσμα απροκάλυπτης βίας είς βάρος δημοσιογράφων ,που συνέβη σήμερα στα «φραουλοχώραφα της ντροπής« της Βουπρασίας. Λίγες μόλις ημέρες μετά την ανακάλυψη από την αστυνομία της Αττικής νέου κυκλώματος δουλεμπορίου στην περιοχή, το παράνομο καθεστώς της βίας και της αυθαιρεσίας έδειξε ξανά το απαίσιο πρόσωπό του.
Αραγε τι άλλο περιμένουν οι ταγοί της νομιμότητας για να παρέμβουν δραστικά; Για να βάλουν τέλος στο παρακράτος των νεόπλουτων μεγαλοπαραγωγών που εκμεταλλεύονται τη δυστυχία και την ανέχεια χιλιάδων ανθρώπων κερδοσκοπώντας ασύστολα; Τι άλλο άραγε περιμένουν για να επικρατήσουν συνθήκες αξιοπρεπούς εργασίας και διαβίωσης για τους «άθλιους» των φραουλοχώραφων αλλοδαπούς εργάτες;

Τρίτη 12 Απριλίου 2011







ΚΑΝΕΝΑ ΝΕΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ, 
ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ


Κοινή συνέντευξη Τύπου Ελλήνων, Βουλγάρων και Τούρκων Πράσινων


Μ.Τρεμόπουλος: Να φωτιστούν οι πυρηνικές μπίζνες Καραμανλή-Γκρουέφσκι

Συνέντευξη τύπου για τη δημιουργία αντιπυρηνικού μετώπου στα Βαλκάνια, ώστε να απαλλαγούν από τα υφιστάμενα πυρηνικά εργοστάσια και να μην προχωρήσουν τα σχέδια για τη δημιουργία νέων, έδωσαν:

ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Τρεμόπουλος
οι εκπρόσωποι του βουλγαρικού πράσινου κόμματος (Zelenite), Borislav Sandov
και του τουρκικού πράσινου κόμματος (Yesiller), Alidost Numan.
Οι ομιλητές ανέπτυξαν την κοινή πολιτική θέση και δράση των Πράσινων Κομμάτων στα Βαλκάνια ενάντια στην πυρηνική ενέργεια και υπέρ της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μετά την πρώτη ιδρυτική συνάντηση της Βαλκανικής Αντιπυρηνικής Συμμαχίας, στις 26 Μαρτίου 2011, στη Σόφια, με την υπογραφή κοινής διακήρυξης (Πράσινοι από Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία Ελλάδα, FYROM, Σερβία), οι Βαλκάνιοι Πράσινοι διοργανώνουν σειρά κοινών δράσεων, με την κορύφωσή τους στις 26 Απριλίου 2011 (επέτειος Τσερνομπίλ).

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Μ. Τρεμόπουλος για τα πυρηνικά εργοστάσια και αντιδραστήρες στις βαλκανικές χώρες, ήδη υπάρχουν τρία σε λειτουργία (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία), ενώ σχεδιάζονται τρία στην Τουρκία (Ακούγιου, Σινώπη, Αν Θράκη), ακόμη ένα στη Βουλγαρία (Μπέλενε), ένα στην Αλβανία, ένα στο Μορίοβο της Π.Γ.Δ.Μ. ( με σχέδια για δημιουργία αντιδραστήρων σε Κρίβολακ και Σκόπια) κι άλλοι νέοι αντιδραστήρες στο υπάρχον εργοστάσιο του Τσερναβόντα στη Ρουμανία.

Ο κ. Numan αναφέρθηκε στους αγώνες και τις διαμαρτυρίες που γίνονται στην Τουρκία ενάντια στην πυρηνική ενέργεια, οι οποίες διογκώθηκαν μετά τη Φουκουσίμα και με δεδομένο ότι το Ακούγιου βρίσκεται σε ενεργή σεισμογενή περιοχή (μόλις 40 χλμ. από ενεργό ρήγμα). «Τα σχέδια για την εγκατάσταση εκεί πυρηνικού εργοστασίου υπάρχουν από τη δεκαετία του 1970. Μέχρι σήμερα το αποτρέψαμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να μη γίνει», είπε ο κ. Numan.Ο ίδιος ανέφερε πως κι αυτό το εργοστάσιο είναι εξαρτώμενο από ρωσικά συμφέροντα, την ώρα που οι ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας ήδη καλύπτονται κατά 70% από τη Ρωσία. Τα σχέδια για το δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στη Σινώπη αφορούν Ιαπωνική επένδυση και η τραγική ειρωνεία είναι ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται ακόμη και μετά το ατύχημα στη Φουκοσίμα. «Πρόθεση της Τουρκικής Κυβέρνησης, είπε ο κ. Numan, είναι να έχει αποκτήσει η χώρα τρία πυρηνικά εργοστάσια έως το 2023, χρονιά που θα γιορτάσουν τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Ο κ. Sandov τόνισε πως από τη δεκαετία του 1980, όταν άρχισαν να γίνονται γνωστά τα προβλήματα στο Κοζλοντούι, στη Βουλγαρία άρχισε να προωθείται η λύση της δημιουργίας νέου εργοστασίου στο Μπέλενε, στα σύνορα με τη Ρουμανία. Το πρόγραμμα αυτό απορρίφθηκε ακόμη κι από τους Ρώσους (θα έδιναν την τεχνογνωσία) γιατί έκριναν την τοποθεσία ακατάλληλη, το εγκατέλειψε αργότερα στις αρχές του ’90 για τους ίδιους λόγους και η βουλγαρική πολιτεία παράλληλα με την έκδοση της Λευκής Βίβλου από την Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών στην οποία τεκμηριωνόταν επιστημονικά όλοι οι λόγοι απόρριψης του σχεδίου , το 2003 όμως η νέα κυβέρνηση επανενεργοποίησε τα σχέδια. «Πρόκειται για επικίνδυνη περιοχή, σεισμογενή. Το 1977 έδωσε σεισμό 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με 120 νεκρούς και πριν από λίγα χρόνια έγινε νέος σεισμός 5,5 Ρίχτερ. Είναι σε εθνικό πάρκο σημαντικής βιοποικιλότητας και πρόκειται για εργοστάσιο ρωσικό, όταν η εξάρτηση της Βουλγαρίας ενεργειακά από τη Ρωσία είναι σήμερα στο 83%. Η σημερινή κυβέρνηση είχε προαναγγείλει ότι θα σταματήσει το σχέδιο, όμως έπειτα από συναντήσεις με τους Ρώσους άλλαξε γνώμη. Μόνο οι Πράσινοι, άλλο ένα κόμμα και οι τοπικοί φορείς είμαστε αντίθετοι. Και να σκεφτεί κάποιος ότι η Βουλγαρία δε χρειάζεται άλλο ρεύμα. Ήδη κάνει εξαγωγές», δήλωσε ο κ. Sandov.

Ο Μ. Τρεμόπουλος σημείωσε ότι ο στόχος είναι η δημιουργία ενός ισχυρού αντιπυρηνικού κινήματος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που έχει βαριά κληρονομιά από αντιδραστήρες. Μετά το Τσερνομπίλ υπήρξε συνειδητοποίηση για το τι μπορεί να συμβεί με την πυρηνική ενέργεια. Κίνημα ενάντια στα πυρηνικά αναπτύχθηκε από το 1973 στην Ελλάδα, με τις προθέσεις τότε για τη δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου στην Κάρυστο. Τα σχέδια πάγωσαν όπως είπε ο κ. Τρεμόπουλος, μέχρι να αποκαλυφθεί ότι το 2006 η κυβέρνηση Καραμανλή επιχειρούσε να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για να αποδεχθεί την πυρηνική ενέργεια. «Ο κ. Καραμανλής εκθείαζε το πρότζεκτ του Μπέλενε και το πυρηνικό πρόγραμμα της Ινδίας. Κι ενώ η κοινή γνώμη στην Ελλάδα ήταν αρνητική ήρθε και η... επιστράτευση της Ακαδημίας Αθηνών, με το πόρισμά της το 2008, που λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει πυρηνικό εργοστάσιο. Μετά είχαμε τις καταγγελίες για μυστικές επαφές Καραμανλή - Γκρούεφσκι για δημιουργία δύο εργοστασίων και τα σχετικά δημοσιεύματα στη γειτονική χώρα. Καλούμε τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση να ανοίξει το συγκεκριμένο φάκελο και να μην περιορίζεται απλά σε δηλώσεις ενάντια στα πυρηνικά εργοστάσια. Πρέπει να μάθουμε τι έγινε εκείνη την περίοδο, όταν οι δύο κυβερνήσεις πουλούσαν στους λαούς τους εθνική υπερηφάνεια», τόνισε ο Μ. Τρεμόπουλος. Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στα Σκόπια την Παρασκευή υπογράμμισε ότι «είμαστε αντίθετοι στα σχέδια από τη δεκαετία του 1970 για τη δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου στη FYROM σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από τα ελληνικά σύνορα. Πρέπει να ξαναδούμε τις σχέσεις μας με τους γείτονες. Να σταματήσουμε τις κραυγές μίσους. Χρειαζόμαστε συμμάχους, όχι εχθρούς για να αντιμετωπίσουμε τα πυρηνικά εργοστάσια, τη ρύπανση του Αξιού, τα μεταλλαγμένα, την ταφή πυρηνικών αποβλήτων. Αγαπάμε τη χώρα μας και την υπερασπιζόμαστε από τους κινδύνους που πραγματικά υποσκάπτουν το μέλλον της. Όχι στην πυρηνική ενέργεια, ναι στις ΑΠΕ».

Το κοινό διεκδικητικό πλαίσιο των Βαλκάνιων Πρασίνων είναι:

- Να μην προχωρήσει κανένα από τα εργοστάσια που σχεδιάζονται.

- Να κλείσουν άμεσα όσα λειτουργούν σε σεισμογενείς περιοχές.

- Να κλείσουν άμεσα και όσα σχεδιάστηκαν πριν το 1980.

- Να δοθεί έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.



Εκτός από τους σεισμόπληκτους υπάρχουν και οι πυρόπληκτοι


Δήλωση του Περιφερειακού Συμβούλου Κ. Παπακωνσταντίνου



Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την εκταμίευση 35 εκατομμυρίων ευρώ, από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, για τους σεισμόπληκτους Αχαΐας και Ηλείας ο περιφερειακός σύμβουλος της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας Κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε:

Επειδή εκτός από τους σεισμόπληκτους στην περιφέρειά μας υπάρχουν και οι πυρόπληκτοι, αναρωτιέμαι πότε θα γίνει κάτι αποτελεσματικό για να διοχετευθούν τα κονδύλια του σχετικού ειδικού Ταμείου (ΕΤΑΕΑ) για την αποκατάστασή τους καθώς και την οικολογική ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών. Θυμίζω ότι την 31-12-2010 στο ταμείο αυτό υπήρχαν 118.324.384 εκατομμύρια ευρώ.


Τρίτη 5 Απριλίου 2011




ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ: ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ
ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ, ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ



Σχολιάζοντας εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων την ανάρτηση των πρώτων δασικών χαρτών για περιοχές της Αττικής, ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Γιάννης Παρασκευόπουλος δήλωσε:

«Πρόκειται για μια συμβολική αρχή, που όφειλε να είχε γίνει εδώ και δεκαετίες. Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουμε την προσπάθεια να αποκτήσει επιτέλους η χώρα μας Δασολόγιο, όπως επιβάλλουν η προστασία της φύσης, το Σύνταγμα και η στοιχειώδης απλή λογική. Θα παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη του εγχειρήματος για ενδεχόμενα κενά, υποχωρήσεις, αλλά και αυθαιρεσίες».



Το Γραφείο Τύπου των Οικολόγων Πράσινων



Κυριακή 3 Απριλίου 2011


ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ: ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΙΑΠΩΝΙΚΑ,
ΤΑ ΟΡΙΑ ΑΝΟΧΗΣ ΤΗΣ ΕΕ.

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ



Σοβαρή ανησυχία εκφράζει η ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο για τα ισχύοντα όρια ραδιενεργού ακτινοβολίας στα εισαγόμενα από την Ιαπωνία τρόφιμα, όρια που στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επιεικέστερα ακόμη από τα ισχύοντα στην ίδια την Ιαπωνία.

Οι Πράσινοι έκαναν έκκληση για άμεση αυστηροποίηση των ανώτατων επιτρεπόμενων ορίων για τα εισαγόμενα προϊόντα. Σχετικά η Ρεμπέκα Χάρμς, συμ-πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πράσινων (Greens/EFA), δήλωσε:

«Αποτελεί σοβαρή αιτία ανησυχιών, ότι έχουν τεθεί τόσο υψηλά τα αποδεκτά όρια ραδιενεργού ακτινοβολίας, για εισαγωγές προϊόντων διατροφής από την Ιαπωνία.

Τα όρια της Ε.Ε. για ραδιενέργεια στις σχετικές εισαγωγές από την Ιαπωνία, είναι κατά πολύ επιεικέστερα από αυτά που η ίδια η Ιαπωνία επιβάλλει στην εσωτερική της κατανάλωση (1). Την επαύριο της πυρηνικής καταστροφής του Τσερνομπίλ, η Ε.Ε. είχε σε ισχύ αυστηρότερα όρια ανοχής ραδιενεργού ακτινοβολίας. Είναι αδύνατο να καταλάβουμε για ποιο λόγο η Ε.Ε. εφαρμόζει στα εισαγόμενα από την Ιαπωνία διατροφικά προϊόντα, επιεικέστερα όρια. Τα επίπεδα αυτά, τα οποία είναι ανεύθυνα και θέτουν χωρίς λόγο σε κίνδυνο ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού όπως τα παιδιά, αντανακλούν την αδιαφορία της Κομισιόν για την ασφάλεια απέναντι στη ραδιενέργεια.

«Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα μέλη της Ε.Ε. να κάνουν άμεσα τα όρια αυτά αυστηρότερα. Οι εκκλήσεις μας για αυστηρότερα όρια, κατά τη διαδικασία νομοθετικής επανεξέτασης του θέματος στις αρχές της χρονιάς, είχαν προσκρούσει σε ώτα μη ακουόντων (2). Μετά τη Φουκουσίμα δεν υπάρχουν πια περιθώρια να γίνει άλλο ανεκτή μια τέτοια νωχελική στάση. Καλούμε επίσης την Κομισιόν και το Συμβούλιο Υπουργών να αποδεχθούν την απαίτηση του Ευρωκοινοβουλίου να έχει δικαίωμα συναπόφασης στο συγκεκριμένο ζήτημα (3).»



Συγκριτικά: Ανώτατα επιτρεπόμενα όρια ραδιενεργού μόλυνσης σε διατροφικά προϊόντα, Ε.Ε. – Ιαπωνίας σε μπεκερέλ ανά κιλό ή μπεκερέλ ανά λίτρο
Αναλυτικά στον πίνακα που ακολουθεί:



Τρόφιμα, γενικά Γαλακτοκομικά Παιδικές τροφές Νερό/ υγρά τρόφιμα

ΕΕ Ιαπωνία ΕΕ Ιαπωνία ΕΕ Ιαπωνία ΕΕ Ιαπωνία



Ιώδιο 131 200 200(α) 500 300 150 100 500 300(β)

Καίσιο 134-137 1250 500 1000 200 400 - 1000 200

Πλουτώνιο 80 10 20 1 1 1 20 1

Στρόντιο 90 750 - 125 - 75 - 125 -



(α) Για οπωροκηπευτικά, εκτός βολβών και κονδύλων – το ιαπωνικό όριο δεν περιλαμβάνει σιτηρά, κρέας και αλιεύματα.

(β) Το ιαπωνικό όριο καλύπτει μόνο πόσιμο νερό – δεν καλύπτει άλλα υγρά τρόφιμα

Πηγές για τις τιμές των ορίων:

Για την Ε.Ε.: Κανονισμός της Κομισιόν (EU) No297/2011 της 25.3.2011, ο οποίος επιβάλλει ειδικούς όρους διαχείρισης των εισαγωγών διατροφικών προϊόντων με προέλευση την Ιαπωνία ή με συμπαραγωγή στην Ιαπωνία, μετά το πυρηνικό ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Ο κανονισμός συντάχθηκε σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κανονισμού του Συμβουλίου Υπουργών (Euratom) No3954/87 της 22 Δεκεμβρίου1987, που καθορίζει τα ανώτατα επιτρεπόμενα επίπεδα ραδιενεργού μόλυνσης στα διατροφικά προϊόντα και ζωοτροφές μετά από πυρηνικά ατυχήματα ή οποιαδήποτε άλλη περίπτωση έκτακτης ανάγκης σχετικής με ραδιενέργεια.

Για την Ιαπωνία:Εδάφιο No. 0317 άρθρου 3 του ιαπωνικού Υπ. Διατροφικής Ασφάλειας, 17 – 3- 2011

(2) Κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας για την Έκθεση Beletσχετικά με την ραδιενέργεια στα διατροφικά προϊόντα, οι Πράσινοι είχαν πιέσει για αυστηρότερα όρια ανοχής στη ραδιενεργή ακτινοβολία , με δεδομένο ότι τα τρέχοντα όρια δεν συμβαδίζουν με τις επιστημονικές υποδείξεις.

(3) Η Έκθεση Beletσχετικά με την ραδιενέργεια στα διατροφικά προϊόντα, που υιοθετήθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο, περιλάμβανε έκκληση να του δοθούν νομοθετικές αρμοδιότητες συναπόφασης, σχετικά με τον κρίσιμο για την δημόσια υγεία αυτόν κανονισμό.





Γραφείο του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχ. Τρεμόπουλου