Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011


ΑΛΛΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ,ΑΛΛΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ


5+1 Σημεία για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα από τους Οικολόγους Πράσινους


Είχαν κατατεθεί και προς τους πολιτικούς αρχηγούς, την Παρασκευή



Το πλαίσιο των προτάσεών τους για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι Οικολόγοι Πράσινοι. Οι προτάσεις, που είχαν κατατεθεί συμβολικά προς τους πολιτικούς αρχηγούς την ώρα που άρχιζε η σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, αναγνωρίζουν την ανάγκη για δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά κινούνται σε κατευθύνσεις διαμετρικά αντίθετες από τη φιλοσοφία του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Να στηριχθεί η εξυγίανση τουλάχιστον κατά 2/3 στην αποτελεσματική είσπραξη των φορολογικών εσόδων που ήδη προβλέπονται (και εισπράττονται μόνο εν μέρει), με παράλληλη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών. Λιγότερο ασφυκτική πίεση χρόνου για τη δημοσιονομική προσαρμογή, είναι επίσης απαραίτητη.
Συγκεκριμένα μέτρα προτείνονται για τις «γκρίζες» περιουσίες από φοροδιαφυγή και διαφθορά, για τα αυθαίρετα, αλλά και για περιβαλλοντικούς φόρους με «ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα» που θα επιστρέφονται άμεσα στους εργαζομένους, τους ανέργους και τις επιχειρήσεις, μέσω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και ενίσχυσης των επιδομάτων ανεργίας.
· Περικοπές δαπανών να είναι στοχευμένες και μικρότερες. Στόχος ίσης τουλάχιστον προτεραιότητας, η παροχή πληρέστερων και καλύτερων υπηρεσιών στους πολίτες, ως αντιστάθμισμα στη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης. Ό,τι εξοικονομείται στην παιδεία και την υγεία, να επανεπενδύεται εξ ολοκλήρου στους ίδιους τομείς.

· Για τη δημόσια περιουσία, τονίζονται οι κίνδυνοι από ιδιωτικοποιήσεις στα δίκτυα της ΔΕΗ και στο νερό, υπογραμμίζεται η πλήρης αντίθεση στην οικοδόμηση εκτάσεων απαραίτητων για να καλυφθεί το έλλειμμα πρασίνου των ελληνικών πόλεων, αλλά και στη βίαιη αλλαγή χρήσεων σε ευαίσθητες περιοχές και προβάλλονται εναλλακτικές προτάσεις.

Όπως τονίζεται, «Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε ιδιαίτερους λόγους να θέλουμε υγιή δημόσια οικονομικά. Συνεχή μεγάλα ελλείμματα και υπερδανεισμός σημαίνουν ότι οι νεώτερες γενιές πληρώνουν για την ευημερία των μεγαλύτερων, κάτι ασύμβατο με τη διαγενεακή δικαιοσύνη. Ο πυρήνας όμως του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος εντείνει τις ανισότητες και υπονομεύει την περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα χωρίς καν να διασφαλίζει την οικονομική.

Με αντίστοιχους φορολογικούς συντελεστές, οι περισσότερες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν πολλαπλάσια έσοδα. Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με τους ίδιους απλούς και αποδοτικούς τρόπους που το έχουν πετύχει οι εταίροι μας, θα έπρεπε να είναι η πρώτη προτεραιότητα. Αντίθετα, η κυβέρνηση παραιτείται από την προσπάθεια, υπολογίζοντας έσοδα από αντιμετώπιση φοροδιαφυγής λιγότερα από 1 δις κάθε χρόνο. Οι περικοπές θα οδηγήσουν σε υποβάθμιση και κατάργηση δημοσίων αγαθών κρίσιμων για την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

(Για τη δημόσια περιουσία) χρειάζονται προσεγγίσεις που δε θα θυσιάζουν στο βωμό του χρέους ζωτικά συλλογικά αγαθά. Η δημοσιονομική εξυγίανση μπορεί πια να γίνει αποδεκτή από την κοινωνία μόνο αν συνοδεύεται τουλάχιστον από στοιχειώδη προοπτική ευημερίας, με τη θεμελίωση ενός Νέου Κοινωνικού Συμβολαίου, που θα στηρίζει την ευημερία κυρίως στα συλλογικά αγαθά, την αλληλεγγύη και την ποιότητα ζωής για όλους».



Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων



Κυριακή 22 Μαΐου 2011



Οι Οικολόγοι  Πράσινοι 
για την παγκόσμια ημέρα βιοποικιλότητας



Για την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, η οποία καθιερώθηκε το 1993 από τα Ηνωμένα Έθνη, η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Ελεάννα Ιωαννίδου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας δίνει κάθε χρόνο στο πολιτικό σύστημα αφορμή να εξυμνήσει με δηλώσεις αυτά που καταπατά όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Όταν προωθούνται καταστροφικές για την βιοποικιλότητα πολιτικές, όπως τα γήπεδα γκολφ, τα μεταλλεία χρυσού, η μέθοδος του fast track, και η αξιωματική αντιπολίτευση απλά ζητάει “τολμηρότερα βήματα”, τότε η προστασία της βιοποικιλότητας ακούγεται σαν ανέκδοτο. Όσο δεν αντιμετωπίζουμε τις κύριες απειλές κατά της βιοποικιλότητας, όπως η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, η καταστροφή και αλλοίωση οικοσυστημάτων και η εισαγωγή ξενικών ειδών, η κληρονομιά που αφήνουμε στις επόμενες γενιές θα είναι μια Ελλάδα όχι μόνο οικονομικά, αλλά και περιβαλλοντικά καταληστευμένη.»

Τρίτη 10 Μαΐου 2011


ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ», ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
Με αφορμή τη σημερινή Ημέρα της Ευρώπης

Δημοψήφισμα για το «Σύμφωνο για το Ευρώ» ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Με αφορμή τη σημερινή Ημέρα της Ευρώπης, οι εκπρόσωποι Τύπου Ελεάννα Ιωαννίδου και Γιάννης Παρασκευόπουλος έκαναν εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας την ακόλουθη κοινή δήλωση:
«Η σημερινή Μέρα της Ευρώπης, μας υπενθυμίζει ότι Ευρώπη δεν είναι μόνο η Κομισιόν και οι κυβερνήσεις. Με τη Γηραιά μας Ήπειρο βυθισμένη στη δίνη μιας βαθιάς οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής κρίσης, χρειαζόμαστε γενναία βήματα προς τα εμπρός: περισσότερη δημοκρατία, βιώσιμη ευημερία για όλους, ισχυρότερους κοινούς θεσμούς στηριγμένους απευθείας στους πολίτες και όχι στις κυβερνήσεις. Θεωρούμε λοιπόν επιτακτικό να τεθεί άμεσα με δημοψήφισμα στην κρίση των πολιτών κάθε χώρας το Σύμφωνο για το Ευρώ, που βλέπει ως κύρια απειλή το κοινωνικό κράτος και το ύψος μισθών και συντάξεων, και αντιπροτείνουμε ένα «Σύμφωνο Βιώσιμης Ευημερίας».

Σάββατο 7 Μαΐου 2011


Το τραίνο κέρδισε τη δίκη!

Την θετική για το τραίνο έκβαση της δίκης μεταξύ ΤΡΑΙΝΟΣΕ και αστικού ΚΤΕΛ Πάτρας σχετικά με την σύνδεση του προαστιακού σιδηροδρόμου Πάτρας – Ρίου και Πανεπιστημίου με το Πανεπιστήμιο, μέσω λεωφορείου του ΟΣΕ, χαιρετίζουν η Αττική Οικολογική Απάντηση και η Οικολογική Δυτική Ελλάδα.

Η λεωφορειακή αυτή σύνδεση, αναγκαία για την λειτουργικότητα του προαστιακού, θα συνεχιστεί, μετά την παραίτηση, σήμερα, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών, της πλευράς του αστικού ΚΤΕΛ από το δικόγραφο ασφαλιστικών μέτρων που είχε υποβάλλει. Αξιοσημείωτο είναι ότι υπέρ της σύνδεσης παρενέβησαν στη δίκη ο Δήμος Πατρέων, το Πανεπιστήμιο Πατρών, η περιβαλλοντική ΜΚΟ «ΕΠΙΒΑΤΗΣ», ενώ την πολιτική τους στήριξη εξέφρασαν οι Οικολόγοι Πράσινοι Αχαΐας.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Κώστας Διάκος, ο οποίος παρέστη ως δικηγόρος της Μ.Κ.Ο. ΕΠΙΒΑΤΗΣ στη δίκη, δήλωσε: «Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εκ μέρους του αστικού ΚΤΕΛ κατά της σύνδεσης Προαστιακού – Πανεπιστημίου απέβλεπε τη διατήρηση του μονοπωλίου του, πατώντας, κατά σαθρό τρόπο, σε επιχειρήματα περί ανταγωνισμού. Όμως αυτό που υπηρετεί τον ανταγωνισμό είναι η λειτουργικότητα του προαστιακού σιδηροδρόμου. Θα συνεχίσουμε αταλάντευτα τον αγώνα υπέρ των μέσων σταθερής τροχιάς.»

Ο περιφερειακός σύμβουλος Δυτ. Ελλάδας Κ. Παπακωνσταντίνου προσέθεσε: «Μετά την θετική έκβαση της δίκης αυτής, υποστηρίζουμε πιο σθεναρά το αίτημα για επέκταση του προαστιακού, με κατάλληλες τεχνικές ρυθμίσεις, ως την Κ. Αχαΐα. Η γενικότερη πορεία υποβάθμισης του σιδηροδρόμου, στην Δ. Ελλάδα και Πελοπόννησο μπορεί και πρέπει να αντιστραφεί».

Ο κ. Κ. Διάκος, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΠΙΒΑΤΗ, συγκοινωνιολόγο κ. Νάσο Κόκκινο επισκέφθηκε στη συνέχεια και ενημέρωσε τον Δήμαρχο Πατρέων κ. Δημαρά για τη δίκη, στον οποίο εξέθεσε και τις απόψεις του για την ανάγκη διαπεριφερειακής συνεργασίας και συντονισμού, σ΄ότι αφορά το θέμα των συγκοινωνιών, ανάμεσα στις περιοχές της Βόρειας Πελοποννήσου και της Αττικής.

Σημειώνουμε τέλος ότι η δίκη, όσον αφορά το αίτημα του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Αχαΐας κατά των δρομολογίων με λεωφορεία του ΟΣΕ προς Αττική, αναβλήθηκε