Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

ΑΛΦΕΙΟΣ:επικίνδυνα επίπεδα ρύπανσης διαπιστώνει έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών

Υψηλές συγκεντρώσεις επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων, βαρέων μετάλλων και ενώσεων, διαπιστώνει πρόσφατη έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Πατρών, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τοπικού Τύπου.

Σημειωτέον ότι από τον ποταμό ποταμό αρδεύεται ολόκληρη η νότια Ηλεία, επομένως υπάρχει πρόβλημα με τα τοπικά προϊόντα και τις αντίστοιχες καλλιέργειες.
Αραγε τί λένε για τα παραπάνω οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους;

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

ΚΛΙΜΑ: ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ ΣΤΟ ΚΑΝΚΟΥΝ
ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ


Καθαρές και συγκεκριμένες δεσμεύσεις
ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι

Καθαρές και συγκεκριμένες δεσμεύσεις, και λήψη αποφάσεων για τα κρίσιμα θέματα ενόψει της τελικής Συμφωνίας, ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι ενόψει της Συνδιάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα που αρχίζει σήμερα στο Κανκούν του Μεξικού. Η διάσκεψη ξεκινά με ελάχιστες προοπτικές για άμεση οριστική Συμφωνία, όμως οι ηγέτες του κόσμου οφείλουν να αντιστρέψουν την κατάσταση αναζωογονώντας τις διαπραγματεύσεις.

Ένα χρόνο μετά το φιάσκο της Κοπεγχάγης, εξακολουθεί να μην υπάρχει στις κυβερνήσεις και τους διαπραγματευτές η πολιτική βούληση για δίκαιη και αποτελεσματική παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα στον πιο κρίσιμο παίκτη, τις ΗΠΑ, το ενδιαφέρον και οι προτεραιότητες για κάτι τέτοιο φαίνεται πως έχουν υποχωρήσει σημαντικά από πέρυσι, ενώ η ΕΕ αδυνατεί να παίξει στην προσπάθεια αυτή τον ηγετικό ρόλο που της αναλογεί.

Με δεδομένη τη μέχρι τώρα συλλογική αυτή αποτυχία, είναι καθήκον της ΕΕ να δώσει πνοή στις διεθνείς διαπραγματεύσεις εξασφαλίζοντας τουλάχιστον την υιοθέτηση αποφάσεων σε συγκεκριμένα κρίσιμα θέματα που θα καθορίσουν και το πλαίσιο μιας μελλοντικής συνολικής συμφωνίας.

Για τους Οικολόγους Πράσινους, οι αποφάσεις που κατ’ ελάχιστον πρέπει να υιοθετηθούν στο Κανκούν έχουν να κάνουν με:

Ø Το πλαίσιο καταγραφής και παρακολούθησης των απορροφήσεων CO2 από τα δάση και την παροχή δίκαιων και βιώσιμων κινήτρων σε αναπτυσσόμενες χώρες να περιορίσουν την αποδάσωση

Ø Το μηχανισμό παροχής «κλιματικής βοήθειας» από τις πλούσιες προς τις αναπτυσσόμενες χώρες

Ø Τη δυνατότητα των φτωχότερων χωρών να αποκτήσουν πρόσβαση σε καθαρές τεχνολογίες

Μια από τις αποτυχίες της Κοπεγχάγης ήταν η ζημιά στις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ πλούσιων και αναπτυσσόμενων κρατών. Η ζημιά αυτή κάθε άλλο παρά έχει επουλωθεί από τότε. Χαρακτηριστικό είναι πως δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί ούτε καν οι υποσχέσεις της Κοπεγχάγης για άμεση χρηματοδότηση ύψους 30 δις δολαρίων. Η ΕΕ έχει εδώ σημαντικό μερίδιο ευθύνης, με την προσπάθειά της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της μέσω δανείων και μεταφορά κονδυλίων από υφιστάμενους προϋπολογισμούς για ανθρωπιστική βοήθεια, συμψηφίζοντας έτσι τις δεσμεύσεις για το κλίμα με ήδη υφιστάμενες υποχρεώσεις της.

Το άλλο κρίσιμο ζήτημα έχει να κάνει με το πόσο φιλόδοξες είναι οι δεσμεύσεις για μειώσεις εκπομπών. Είναι κοινός τόπος πλέον στους επιστήμονες πως ο στόχος της ΕΕ (από το 2007) για μειώσεις 20% μέχρι το 2020 είναι εντελώς ανεπαρκής. Η άμεση αναβάθμιση της δέσμευσης της ΕΕ σε μειώσεις 30% θα είναι όχι μόνο περισσότερο συμβατή με τις προκλήσεις για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, αλλά και ταυτόχρονα θα αποτελέσει ένα ερέθισμα για αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων, κίνητρο για τις υπόλοιπες χώρες να προχωρήσουν σε πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις και χειρονομία καλής θέλησης για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με τις χώρες του Νότου.

Σε κοινή τους δήλωση, οι εκπρόσωποι Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Ελεάννα Ιωαννίδου και Γιάννης Παρασκευόπουλος τονίζουν:

«Η κλιματική αλλαγή αποτελεί κορυφαία παγκόσμια πρόκληση. Για την αντιμετώπισή της δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την άμεση και φιλόδοξη παγκόσμια δράση. Όλες οι χώρες, και η Ελλάδα, οφείλουν να αναλάβουν καθεμιά τις ευθύνες που τους αναλογούν, προωθώντας με γρήγορους ρυθμούς την απεξάρτησή τους από το πετρέλαιο, το λιγνίτη και τα άλλα ορυκτά καύσιμα. Η Ευρώπη οφείλει όμως επιπλέον να αντιληφθεί τον ιστορικό ρόλο που της αναλογεί ως ηγέτιδα δύναμη στην μάχη αυτή, και να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες, αναβαθμίζοντας το στόχο της για μειώσεις εκπομπών κατά τουλάχιστον 30% το 2020 και αποσαφηνίζοντας πως η κλιματική βοήθεια προς τις φτωχότερες χώρες θα είναι καθαρή και επιπρόσθετη στις ήδη υπάρχουσες δεσμεύσεις για αναπτυξιακή βοήθεια».


Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

κάποτε τους λουκουμάδες τους τρώγαμε χειμωνιάτικα ή μάλλον τα χριστούγεννα...Τώρα τους βρίσκεις παντού...

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Γιατί δεν προχωράει η ανακύκλωση στον κάμπο;

Οι μήνες περνούν, τα πρόστιμα για τις δημοτικές χωματερές επέρχονται βαριά, αλλά οι καποδιστριακοί δήμαρχοι  του ηλειακού κάμπου επιδίδονται σε έργα βιτρίνας, ξεχνώντας την ανακύκλωση που εξήγγειλαν προ πολλού... Προφανώς την ξέχασαν, όπως θα ξεχαστούν κι αυτοί...
Αλλοτε μοίραζαν σακούλες , ότι η ανακύκλωση είναι θέμα ημερών, αλλά από τότε πέρασε τόσος καιρός, που και οι ίδιοι την ξέχασαν, όπως ξέχασαν και τους κάδους που σαπίζουν σε κάποια μάντρα..
Λεγεται ότι οι δήμαρχοι του κάμπου δεν πλη ρώνουν την εισφορά τους στον Σύνδεσμο που έχει αναλάβει το έργο της ανακύκλωσης ώστε να προσληφθεί το απαιτούμενο εργατικό προσωπικό;
 

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

ΕΙΚΟΝΕΣ  ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ
 Αυτό το τεράστιο πλατάνι στο δρόμο του σταθμού
 ...και ο σταθμός από πίσω δείχνει την ηλικία του...
 ...τα ερείπια μιας περασμένης ακμής...
 ...κλειστά τα γραφεία, η πινακίδα υπενθυμίζει απλώς τη στάση...
 Οι φοίνικες στον κάμπο χτυπημένοι από το σκαθάρι, λες από κεραυνό...
 ...ξεραίνονται σιγά σιγά, πεθαίνουν όρθιοι...
 Πιο πέρα στη λιμνοθάλασσα η ζωή επιμένει, ο σταχτοτσικνιάς περιμένει ακίνητος, έτοιμος να καμακώσει με το τεράστιο ράμφος του...
 ...κι οι αδέσποτες αγελάδες απολαμβάνουν στις όχθες τα χορτάρια και την ηρεμία του τοπίου...
 ...ένα μικρό παπάκι προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από τα καλάμια..
 Νοέμβρης, η συγκομιδή της ελιάς συνεχίζεται εντατικά στα λιοτρουβιά...
 ...τα τσουβάλια στοιβάζονται μπροστά στις σύγχρονες εγκαταστάσεις...
...μόνο αυτές οι πέτρες θυμίζουν στους παλιότερους μια εποχή που έφυγε οριστικά.

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΚΡΥΦΑ ΚΑΙ ΘΑΒΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ...

Συνέβη κι αυτό στον τόπο της γενικευμένης ανευθυνότητας. Σκουπίδια από άλλους νομούς (Αργολίδα, Μεσσηνία κλπ) μεταφέρονται με φορτηγά και θάβονται κρυφά τη νύχτα σε χωματερές ή άλλες περιοχές της Ηλείας.
Ηδη έχουν εντοπισθεί από τις αστυνομικές αρχές τέτοια περιστατικά στου Φλόκα, ενώ σήμερα πήραμε την πληροφορία ότι θάβονται στο Ρουπάκι...
Δηλαδή μετά τις παρα΄νομες χωματερές των Δήμων που συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους παρά τις αντίθετες αποφάσεις και τα επαπειλούμενα από την Ε.Ε.  τσουχτερά πρόστιμα, έχουμε και εισαγωγή σκουπιδιών από άλλους Νομούς...
Τί άλλο να πούμε, όταν οι υπεύθυνοι για το σοβαρό αυτό θέμα περί άλλα τυρβάζουν;
Δηλαδή  ο κ.Νομάρχης και οι άλλοι 6 παλιοί από τους 7 δημάρχους που εξελέγησαν πανηγυρικώς...

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Οδοιπορικό στη λίμνη Καϊάφα
Οκτώβρης 2010

το τρένο δεν περνάει συχνά πια από το οικοσύστημα Καϊάφα...Αραίωσαν τα δρομολόγια...
η φυσική αναγέννηση του καμένου δάσους σε εξέλιξη...εκτός αν παρέμβουν οι επενδυτές...
ένα καμένο πεύκο στέκει ακόμη όρθιο για να θυμίζει τη μεγάλη πυρκαγιά...
η λίμνη ακύμαντη και στο βάθος οι παλιές τουριστικές εγκαταστάσεις...

ο δίαυλος επικοινωνίας της λίμνης με τη θάλασσα..
να και οι εγκαταστάσεις για το σκι...οι επώνυμοι τις χρησιμοποιούν συχνά..

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ "ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ" ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Το εκλογικό αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών της περ.Κυριακής ήταν μια δικαίωση για την παράταξη της "Οικολογικής  Δυτικής Ελλάδας". Με τα λιγοστά μέσα που διαθέτουμε, καταφέραμε  να καταλάβουμε την τέταρτη θέση με ποσοστό από τα υψηλότερα των οικολόγων σε όλη την Ελάδα και να εκπροσωπήσουμε τις ιδέες της πολιτικής οικολογίας στο περιφερειακό συμβούλιο της Δυτικής Ελλάδας.
Ευχαριστούμε όσους και όσες μας εμπιστεύτηκαν .Από δω και πέρα είναι στο χέρι όλων μας να χτίσουμε με υπευθυνότητα και επιμονή ένα δυνατό οικολογικό κίνημα στην Ηλεία και όλη την περιφέρεια ,  που θα υπηρετεί με συνεπείς δράσεις την απαίτηση της κοινωνίας μας για διαφάνεια, αλληλεγγύη, αξιοκρατία και δικαιοσύνη. Οι καιροί για τη χώρα μας είναι κρίσιμοι και μας καλούν σε εγρήγορση και προσφορά.

Διονύσης Κράγκαρης

Υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης με την "Οικολογική Δυτική Ελλάδα"

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Ο επικεφαλής του περιφερειακού συνδυασμού ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Κώστας Παπακωνσταντίνου, έκανε την ακόλουθη δήλωση λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής:
Οι πράσινες ιδέες και προτάσεις θα έχουν μια διακριτή και δυνατή φωνή στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Ευχαριστώ όσους συστρατεύθηκαν με το συνδυασμό μας και διαβεβαιώνω όλους του συμπολίτες Αχαιούς, Αιτωλοακαρνάνες, Ηλείους που μας εμπιστεύτηκαν, ότι στο περιφερειακό συμβούλιο θα είμαστε αυτό που αρχής δηλώσαμε: μια δύναμη κριτικής αλλά όχι στείρας άρνησης, μια δύναμη καινοτόμων και δημιουργικών προτάσεων.
Θα υπερασπίζουμε σταθερά και ανυποχώρητα τα κοινά αγαθά, την διαφάνεια και την ισοπολιτεία εμπνεόμενοι από τις ιδέες της αειφορίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της συμφιλίωσης με τη φύση.
Υπογραμμίζω ότι η εκλογική επιτυχία μας στη Δυτική Ελλάδα δεν είναι μεμονωμένη αλλά μέρος μιας γενικότερης ενίσχυσης των δυνάμεων της πολιτικής οικολογίας σ΄όλη τη χώρα.
Πρόκειται για σημαντική πολιτική εξέλιξη που μπορεί σοβαρά να συμβάλει σε θετικές διεξόδους, είναι μια ελπιδοφόρα προοπτική τόσο για το νέο θεσμό της αιρετής περιφέρειας όσο και για τη χώρα ευρύτερα.

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ




"ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ  ΕΛΛΑΔΑ"

ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΟΙ  ΠΡΑΣΙΝΕΣ  ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ  ΣΤΟ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ,  ΕΛΠΙΔΑ


ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΝΑ ΑΡΝΗΘΟΥΜΕ ΤΗ ΜΙΚΡΟΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΥ ΜΑΣ



Έκκληση στους πολίτες να συμμετέχουν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και να αρνηθούν τα διλήμματα του πολιτικού συστήματος, απευθύνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Καθώς η προεκλογική εκστρατεία φθάνει στο τέλος της, σε κοινή δήλωσή τους οι εκπρόσωποι Τύπου Ελεάννα Ιωαννίδου και Γιάννης Παρασκευόπουλος τονίζουν:

«Η ψήφος της Κυριακής θα καθορίσει, για τα επόμενα 3,5 χρόνια, τοπικές επιλογές και κατευθύνσεις που θα επηρεάζουν σοβαρά τη ζωή μας και τη δυνατότητα να βγούμε από την κρίση. Είναι η ώρα να ψηφίσουμε για βιώσιμες τοπικές απαντήσεις, για δεσμεύσεις υπεράσπισης των συλλογικών αγαθών στις μάχες που έρχονται, για ποιότητα ζωής για όλους ανεξάρτητα από αγοραστική δύναμη.

Τέτοιες επιλογές θα είναι η καλύτερη απάντηση και στη μικροκομματική πειρατεία της ψήφου μας από τον πρωθυπουργό και το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα. Οι πολίτες δε χρωστούν να δεχθούν ούτε την κατάχρηση της υπομονής τους ούτε τη χειραγώγηση της οργής τους. Στις εκλογές για τους δήμους και τιςπεριφέρειες, η αυτοδιοίκηση δε μπορεί να είναι δεύτερη προτεραιότητα».