Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011


Οικολογική Δυτική Ελλάδα



Το «καλάθι προϊόντων περιφέρειας» πρέπει να στηρίξει τη διατροφική ασφάλεια και όλα τα βιολογικά και τοπικά προϊόντα.



«Μόνο με αυστηρές προϋποθέσεις και ειλικρινή διαβούλευση, μπορεί η πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το ‘καλάθι των προϊόντων’ κάθε Περιφέρειας να στηρίξει την τοπική οικονομία και την αγροτική ζωή» επεσήμανε ο Περιφερειακό Σύμβουλος της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας Κώστας Παπακωνσταντίνου κατά την ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Πάτρα παρουσία του Υπουργού κ. Σκανδαλίδη. «Η πρόταση του Υπουργείου, που ήρθε μόλις χθες, μολονότι στηρίζεται σε ορθό σκεπτικό, φαίνεται να αναλώνεται σε μια ξεπερασμένη αναζήτηση δήθεν ‘μεγάλων ευκαιριών’ και όχι σε ρεαλιστική εκτίμηση του τι συμφέρει και τι μπορούμε να κάνουμε τώρα».



Κρίσιμο σημείο επιτυχίας της πρωτοβουλίας του Υπουργείου είναι η ορθός προσανατολισμός στην εξυπηρέτηση της διατροφικής αυτάρκειας, στην στήριξη της ζωής στην ύπαιθρο και στο μετριασμό της κυριαρχίας της χημικής γεωργίας. Οι εξαγωγές δεν μπορούν να είναι αυτοσκοπός, αφού, με τις σημερινές συνθήκες, δεν μπορούν να στηρίξουν βιώσιμες γεωργικές εκμεταλλεύσεις παρά σε λίγα μόνο μέρη και για λίγα μόνο προϊόντα.



«Αντίθετα, αν δώσουμε έμφαση στη στήριξη σε όλο το εύρος της τοπικής παραγωγής και στα προϊόντα «ταυτότητας», αν αναδείξουμε όλη την ποικιλία και ποιότητα των παραδοσιακών προϊόντων της ελληνικής γης, της κτηνοτροφίας και της αλιείας, τότε μπορούμε να ελπίζουμε βάσιμα σε μια αναζωογόνηση της υπαίθρου και στην εξασφάλιση της διατροφικής ασφάλειας για τις μελλοντικές γενιές» τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.



Βασικά σημεία αιχμής των θέσεων της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας ήσαν:



Η έμφαση στην εθνική και περιφερειακή αυτάρκεια σε τρόφιμα και τη μείωση των εισαγωγών.
Η άμεση προτεραιότητα σε όλα τα βιολογικά προϊόντα και το ντόπιο γενετικό υλικό.
Η αναζήτηση και στήριξη ΟΛΩΝ των παραδοσιακών ποικιλιών, εκτροφών και καλλιεργειών που δίνουν ταυτότητα σε μια περιοχή, ακόμη κι αν έχουν μόνο τοπική εμβέλεια (π.χ. τομάτα Σαλμενίκου).
Η στήριξη όλων των προϊόντων που καταναλώνονται κοντά στον τόπο παραγωγής τους. Το «ντόπιο» προϊόν, ακόμη κι αν δεν είναι «επώνυμο», είναι σημαντικό επειδή είναι φρέσκο και μειώνει την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της υγείας περιορίζοντας μεταφορές και αποθήκευση.
Η στήριξη ενός υγιούς συνεταιριστικού κινήματος και της τοπικής διάθεσης των προϊόντων με ποικίλους τρόπους.
Η προώθηση «γωνιάς» τοπικών προϊόντων στα Σούπερ Μάρκετ.
Η ανάδειξη της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής
Η προώθηση ορθής καταναλωτικής συμπεριφοράς που λαμβάνει υπόψη το σύνολο των οφελών από την προτίμηση σε προϊόντα «ταυτότητας», τοπικά και βιολογικά, π.χ. στήριξη της τοπικής οικονομίας, προστασία του περιβάλλοντος, περιορισμό εκπομπών αερίων κ.λπ.


Κλείνοντας, ο Περ. Σύμβουλος της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας σημείωσε: «έχουμε πρόθεση να βοηθήσουμε, όμως αν το Υπουργείο δείχνει να ξεπερνά τη δημόσια διαβούλευση τόσο πρόχειρα, μάλλον θα πρέπει να κρατάμε … μικρό καλάθι».



Την Τρίτη, το απόγευμα, μέλη της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας και των Οικολόγων Πράσινων επισκέφτηκαν την αγορά Βιολογικών Προϊόντων της Πάτρας, μίλησαν με τους παραγωγούς και συμφώνησαν σε συγκεκριμένες προτάσεις για τη στήριξη της βιολογικής γεωργίας.







--------------------------------------------------------------------------------



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου