Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011


Η κρίση, χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος
Ν’ απαντήσουμε ταυτόχρονα στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική διάστασή της.
Επιτυχημένη η πολιτική εκδήλωση των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ στην Πάτρα, για την κρίση.
«Η κρίση αποτελεί χρεοκοπία όλου του πολιτικού συστήματος. Όσο περνούν οι μήνες, τόσο γίνεται φανερή η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου για διέξοδο, όχι μόνο από την κυβέρνηση και τα κόμματα της Βουλής, αλλά και από την ίδια η τρόικα που υποτίθεται ότι έχει την τεχνοκρατική επάρκεια.»
Αυτή ήταν η βασική θέση την οποία διατύπωσαν σε πολιτική εκδήλωση των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ Αχαΐας ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και ο Κώστας Παπακωνσταντίνου, περιφερειακός Σύμβουλος, επικεφαλής της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας. Η εκδήλωση, η οποία έκλεισε με ζωηρή συμμετοχή του κοινού, έγινε χθες Τετάρτη, το απόγευμα, στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, στην Πάτρα.
«Το Μνημόνιο», τόνισαν οι εισηγητές, «είναι επανάληψη των συνταγών του Δ.Ν.Τ., που έχουν εφαρμοστεί σε δεκάδες χώρες, αφήνοντας παντού βαθιές κοινωνικές και περιβαλλοντικές πληγές, με αμφίβολο οικονομικό αντίκρισμα. Απέναντί μας δεν έχουμε δυστυχώς ένα όχημα για τομές και εξυγίανση, κάτι που όντως θα χρειαζόμαστε, αλλά μια κρεατομηχανή. Αυτός είναι και ο λόγος που οι Οικολόγοι Πράσινοι ταχθήκαμε αντίθετοι από την πρώτη στιγμή, αντιπροτείνοντας τις εναλλακτικές λύσεις που είχε ήδη υιοθετήσει σχεδόν ομόφωνα το ευρωκοινοβούλιο για τις χώρες με πρόβλημα επιτοκίων και δανεισμού.
Η φιλοσοφία του Μνημονίου δεν εξαντλείται στις οδυνηρές περικοπές και τα γνωστά μέτρα. Περιέχει μια σειρά μέτρα με βαρύ τίμημα και για το περιβάλλον, από τον ακρωτηριασμό του σιδηροδρόμου μέχρι το φαστ τρακ και την απώλεια εκτάσεων με ζωτική περιβαλλοντική σημασία στα πλαίσια της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Ακόμη πιο επικίνδυνη είναι όμως η λεγόμενη αναπτυξιακή φιλοσοφία του, που βλέπει ως προνομιακό πεδίο την επέκταση των εξορύξεων, τα αδιέξοδα του «χτίζουμε και πουλάμε» και τις φαραωνικές τουριστικές μονάδες τύπου ΠΟΤΑ με υψηλότατες απαιτήσεις σε φυσικούς πόρους, κυρίως νερό για γήπεδα γκολφ, και με μηδενική σχεδόν σύνδεση με την τοπική οικονομία. Η φιλοσοφία αυτή είναι κοινή σε όλες τις παρεμβάσεις του Δ.Ν.Τ., όπου προωθείται συστηματικά η λεηλασία των φυσικών πόρων.
Η πραγματικότητα όμως είναι ακόμη χειρότερη και από το Μνημόνιο. Την επιδεινώνει η έλλειψη πολιτικής βούλησης από την κυβέρνηση να δώσει πραγματική προτεραιότητα στην κάθαρση, τη διαφάνεια, την πάταξη της φοροδιαφυγής. Η μεγαλύτερη πράξη «ανυπακοής» έγινε από την ίδια την κυβέρνηση και ήταν η περαίωση. Είναι εξοργιστικό να μας καλούν να πληρώσουμε με επιπλέον μέτρα, επειδή η κυβέρνηση δε θέλει ή δε μπορεί να εισπράξει τα νομοθετημένα δημόσια έσοδα. Επιμένουμε να ανοιχτούν τα Πόθεν Έσχες, το πρώτο και το τελευταίο όλων των υποχρέων (από υπουργούς μέχρι εφοριακούς) και να αναρτηθούν στο διαδίκτυο για να τα δούμε όλοι. Ό,τι ξεπερνά τα εισοδήματα που δηλώθηκαν, να θεωρείται έσοδο από παράνομες δραστηριότητες και να περνάει στο Δημόσιο. Πρέπει επιτέλους να ακουστεί η οργή του κόσμου και να μπει χέρι στις γκρίζες περιουσίες.
Όμως ακόμη και σήμερα, που η χώρα κυριολεκτικά στύβεται, εξακολουθούμε να δανειζόμαστε πολύ περισσότερα από όσα επιστρέφουμε. Για να απαντήσουμε λοιπόν, χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα από ένα απλό ΟΧΙ: Για την πράσινη αντίληψη, κύριο ζητούμενο είναι ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ. Και για να είναι η διέξοδος αυτή βιώσιμη, πρέπει να απαντά ταυτόχρονα στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση της κρίσης. Αυτό είναι και το κεντρικό μήνυμα της Πράσινης Στροφής, του Green New Deal που προτείνουν οι Πράσινοι.
Στην Ελλάδα, οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουμε τρεις βασικούς άξονες για την ανάκαμψη, με τόνωση της οικονομίας και πράσινες θέσεις εργασίας: τη βιώσιμη αναζωογόνηση της υπαίθρου, την απεξάρτηση από το λιγνίτη και το πετρέλαιο, την αναβάθμιση των συλλογικών αγαθών που μπορούν να αναπληρώσουν ένα μέρος από τη χαμένη μας αγοραστική δύναμη.
Η ευρωπαϊκή διάσταση είναι το πεδίο όπου μπορεί να αμφισβητηθεί και να αλλάξει το ευρύτερο πλαίσιο. Απέναντι στις επιλογές της Κομισιόν και των κυβερνήσεων, στο ευρωκοινοβούλιο σχηματίζονται ήδη πλειοψηφίες για θέματα που μπορούν να αλλάξουν το τοπίο: το φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, τα ευρωομόλογα, τον τερματισμό του αιματηρού φορολογικού ανταγωνισμού. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα κριθεί και ο σχεδιασμός των χρηματοδοτήσεων για μετά το 2013, σχεδιασμός που θα πρέπει να υπηρετεί μια βιώσιμη διέξοδο από την κρίση. Ως πολίτες όχι μόνο της χώρας μας αλλά και όλης της Ευρώπης, έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να είμαστε έντονα παρόντες σε όλες τις πολιτικές μάχες για μια Ευρώπη που να έχει χώρο για την αλληλεγγύη αλλά και να μην αφήνει χώρο για θανάσιμες απειλές όπως τα πυρηνικά, ιδιαίτερα τώρα με την τραγική καταστροφή στη Φουκουσίμα.
Παράλληλα όμως δίνουμε έμφαση και στην τοπική διάσταση. Πέρα από τις πολιτικές των δήμων και των περιφερειών, μπορούμε ως κοινωνία να πάρουμε περισσότερα πράγματα στα χέρια μας: συνεταιρισμοί παραγωγών-καταναλωτών, τοπικά δίκτυα ανταλλαγών χωρίς χρήματα, απευθείας συνεννόηση να ταξιδεύουν μαζί κάποιοι που κάνουν συχνά τις ίδιες διαδρομές, μπορούν να αποτελέσουν παραδείγματα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, ικανής να προσφέρει ένα δίχτυ ασφαλείας για όλους μας.
Ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, στηριγμένο περισσότερο στα συλλογικά αγαθά και την ποιότητα ζωής ως δικαίωμα για όλους ανεξάρτητα από αγοραστική δύναμη, θα πρέπει τέλος να αποτελέσει το επιστέγασμα της προσπάθειας για βιώσιμη διέξοδο από την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση. Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας θα κριθούμε όλες από τη συμβολή μας σε μια τέτοια προοπτική».

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011


Οικονομική κρίση, πολιτική συγκυρία, πράσινες προτάσεις
Εκδήλωση των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
ΤΕΤΑΡΤΗ 30 Μαρτίου Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, ώρα 19.00.

H Οικονομική κρίση ανέτρεψε τα δεδομένα της καθημερινής μας ζωής. Συγχρόνως, θέτει υπό αμφισβήτηση και δοκιμασία το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα. Παράλληλα, η περιβαλλοντική κρίση εντείνεται. Στο σκοτεινό σκηνικό που δημιουργείται οι πράσινες προτάσεις προωθούν την ιδέα της ταυτόχρονης αντιμετώπισης οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης.

Με στόχο την ανάπτυξη του πολιτικού διαλόγου για τα παραπάνω, η Πολιτική Κίνηση των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ της Αχαΐας, διοργανώνει εκδήλωση – συζήτηση με θέμα "Οικονομική κρίση, πολιτική συγκυρία, πράσινες προτάσεις".
.
Η εκδήλωση θα γίνει στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, στην πλατεία Γεωργίου, την ΤΕΤΑΡΤΗ 30 Μαρτίου και ώρα 19.00 το απόγευμα.

Ομιλητές θα είναι: Γιάννης Παρασκευόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και Κώστας Παπακωνσταντίνου, περιφερειακός Σύμβουλος, επικεφαλής της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας.

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011



ΟΧΙ ΣΤΟΝ «ΕΝΟΠΛΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟ»!

Τοποθέτηση του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων για τις εξελίξεις στη Λιβύη

Οι Οικολόγοι Πράσινοι χαιρετίσαμε από την πρώτη στιγμή τις μαζικές κινητοποιήσεις των πολιτών των αραβικών χωρών και την αντιπαράθεσή τους με τα πολύχρονα δεσποτικά καθεστώτα. Η ανατροπή των ολιγαρχικών απολυταρχικών καθεστώτων φαίνεται να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την πολιτικοκοινωνική χειραφέτηση των λαών στις χώρες αυτές.

Έχουμε καταδικάσει από την αρχή την εγκληματική συμπεριφορά του καθεστώτος Καντάφι ενάντια στους εξεγερμένους πολίτες της Λιβύης, δηλώνοντας τη στήριξή μας στη δημοκρατική αντιπολίτευση.

Θεωρήσαμε, επίσης, σημαντική υπόθεση τη νίκη των πολιτών στη χώρα αυτή, γιατί το αιματηρό σταμάτημα της εξέγερσης δε θα είχε μόνο σημαντικό κόστος για το λιβυκό λαό αλλά θα ανέκοπτε και το δημοκρατικό ρεύμα στις άλλες αραβικές χώρες. Θα επιβεβαίωνε, έτσι, το λουτρό αίματος ως επιτυχή πολιτική αντιμετώπισης των πολιτών που διψούν για δημοκρατία.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκτιμούμε ως σημαντικό στοιχείο το γεγονός ότι υπήρξε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ –έστω και με την ανοχή κάποιων χωρών- για απαγόρευση πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, μια και το καθεστώς Καντάφι χρησιμοποιούσε την πολεμική του αεροπορία για να βομβαρδίσει τους πολίτες. Είχαμε, όμως, έγκαιρα προειδοποιήσει ότι η απαγόρευση αυτή θα σήμαινε και τη στρατιωτική εμπλοκή χωρών της Δύσης, γι’ αυτό και δεν υπερψηφίσαμε στο ευρωκοινοβούλιο τη σχετική πρόταση.

Μια τέτοια επέμβαση «ένοπλου ανθρωπισμού» δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους και ανησυχίες, πολύ περισσότερο όταν προέρχεται από χώρες που στήριζαν μέχρι πριν λίγο τον Καντάφι και συνεργάζονταν στενά μαζί του. Θεωρούμε υπερβολική και αδιάκριτη τη χρήση όπλων και την καταδικάζουμε, ενώ έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις για τη συμβατότητα της επίθεσης με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι διαφωνούμε ριζικά με την υιοθέτηση της βίας ως μεθόδου επίλυσης των προβλημάτων, τόσο στις διεθνείς σχέσεις όσο και στο εσωτερικό κάθε κοινωνίας. Η λογική των στρατιωτικών επεμβάσεων δε μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Οι ευθύνες της διεθνούς κοινότητας είναι μεγάλες, τόσο όσον αφορά τη στάση της απέναντι στο αδίστακτο καθεστώς Καντάφι όσο και απέναντι στα καθεστώτα των χωρών της Μέσης Ανατολής που στηρίχτηκαν και συντηρήθηκαν επί χρόνια από δυνάμεις της Ευρώπης και της Αμερικής και θα πρέπει να απολογηθούν γι΄ αυτό.

Το “ανθρωπιστικό” ενδιαφέρον δεν νομιμοποιείται όταν είναι τόσο επιλεκτικό. Για να μιλήσουμε μόνο για τον αραβικό κόσμο, καμιά ευαισθησία δεν έχουν δείξει για τη Γάζα, το Μπαχρέιν, την Υεμένη και είναι εμφανής η προσπάθεια να ηγεμονεύσουν και να προστατεύσουν τις ζώνες οικονομικής-πολιτικής επιρροής τους. Το προκάλυμμα του ανθρωπισμού προκειμένου να αποκατασταθούν οι δίαυλοι της εξάρτησης, δεν μας βρίσκει σύμφωνους.

Ακόμη και η απαγόρευση πτήσεων, από τη στιγμή που αποφασίστηκε, θα μπορούσε να επιβληθεί χωρίς ένοπλη επέμβαση και με χρήση αποκλειστικά τεχνολογιών ηλεκτρονικής εξουδετέρωσης των αεροπλάνων του καθεστώτος Καντάφι. Προτίμησαν τις θεαματικές πολεμικές επιδρομές για να ξεπλύνουν τις ευθύνες τους και να εμφανιστούν και πάλι ως υπερασπιστές της «δημοκρατίας», που τους βολεύει μόνο όταν είναι στα μέτρα τους και εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.

Στέλνουμε μήνυμα συμπαράστασης στους Λίβυους πολίτες αλλά και όλους τους δημοκρατικούς πολίτες των άλλων αραβικών χωρών, που τη χρειάζονται όσο τίποτε. Παράλληλα, ελπίζουμε να πάρουν σύντομα την κατάσταση στα χέρια τους και στηρίζουμε τις εκκλήσεις προς το καθεστώς Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία. Στο μέτρο που μας αντιστοιχεί και δίχως αυταπάτες, θα επιμένουμε με βάση τις αρχές και τις αξίες μας, απαιτώντας από τη διεθνή κοινότητα να μην προωθεί πρακτικές πολέμου και η ελληνική κυβέρνηση, που όλο αυτό το διάστημα απέφευγε να καταδικάσει το λιβυκό καθεστώς για το λουτρό αίματος, να αρνηθεί αυτού του τύπου την εμπλοκή.





Το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011


ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ,
ΒΑΖΟΥΜΕ ΦΡΕΝΟ ΣΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΛΟΜΠΥ
Εκδήλωση διαμαρτυρίας των Οικολόγων Πράσινων έξω από την Ακαδημία Αθηνών
Παρασκευή 18 Μαρτίου, στις 18:30
Οι Οικολόγοι Πράσινοι σας καλούν την Παρασκευή 18 Μαρτίου, στις 18:30, μπροστά από την Ακαδημία Αθηνών, στην οδό Πανεπιστημίου, σε μια εκδήλωση:

Συμπαράστασης στον λαό της Ιαπωνίας, που καλείται πέρα από τη φυσική καταστροφή, να ζήσει και με την απειλή της ραδιενέργειας. ,
Οργής και διαμαρτυρίας ενάντια στα πυρηνικά εργοστάσια
Αλληλεγγύης στα αντιπυρηνικά κινήματα όλου του κόσμου και ιδιαίτερα των γειτονικών μας χωρών.


Θα ανάψουμε κεριά στη μνήμη των θυμάτων και θα έχουμε πανό και σημαίες με συνθήματα ενάντια στην πυρηνική ενέργεια.

Σήμερα καταρρίπτεται με τον πιο τραγικό τρόπο ο ισχυρισμός στο πόρισμα της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών ότι “Υπάρχουν δεκάδες πυρηνικών εργοστασίων σε σαφώς σεισμικές περιοχές (π.χ. στην Καλιφόρνια και Ιαπωνία) χωρίς κανένα σοβαρό πρόβλημα.”

Το πόρισμα έχει τίτλο: “Πυρηνική Ενέργεια και Ενεργειακές Ανάγκες της Ελλάδος” και βρίσκεται στο http://www.academyofathens.gr/Documents/christoforou_porismata.pdf.

Στη Θεσσαλονίκη, οι Οικολόγοι Πράσινοι θα πάρουν μέρος στην αντίστοιχη εκδήλωση που οργανώνει η Οικολογική Κίνηση την ίδια μέρα στις 18.00 μπροστά στο Ιαπωνικό Προξενείο της πόλης, Φιλίππου 45.


Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων




Τρίτη 15 Μαρτίου 2011



Να απελευθερωθούμε από τα πυρηνικά!
Παρέμβαση του Μ. Τρεμόπουλου στην Κομισιόν
Το θέμα της αναθεώρησης της ευρωπαϊκής πολιτικής για την πυρηνική ενέργεια μετά την καταστροφή στην Ιαπωνία, φέρνουν στο ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Με ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου τονίζεται ότιαυτό που ζει η Ιαπωνία διαψεύδει με τραγικό τρόπο την επιχειρηματολογία πως η πυρηνική ενέργεια μπορεί να είναι ποτέ ασφαλής, ακόμη και στις πιο οργανωμένες και τεχνολογικά προηγμένες κοινωνίες. Η καταστροφή αποτελεί σοβαρή προειδοποίηση και για την Ευρώπη, ιδιαίτερα για τη σεισμογενή περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, όπου Τουρκία και Βουλγαρία σχεδιάζουν νέα πυρηνικά εργοστάσια.

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ρωτά την Κομισιόν αν σκοπεύει να αναθεωρήσει θέσεις της για υποστήριξη της πυρηνικής ενέργειας, τόσο στις χώρες μέλη της Ε.Ε., όσο και σε τρίτες χώρες, όπου ένα πυρηνικό ατύχημα θα είχε συνέπειες στην υγεία των Ευρωπαίων πολιτών. Ζητά, τέλος, στοιχεία για τις άμεσες και έμμεσες επιδοτήσεις προς την πυρηνική βιομηχανία σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Η σκέψη μας είναι πρώτα από όλα στους ανθρώπους που χάθηκαν, αλλά και σε εκείνους που αγωνίζονται να αποτρέψουν μια ολοκληρωτική καταστροφή», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.«Νιώθουμε όμως και οργή για το αδιανόητο ρίσκο που μας επιβάλλει το πυρηνικό λόμπυ και για τη σαθρή και υπεροπτική προπαγάνδα ότι η τεχνολογία είναι δήθεν σε θέση να διασφαλίσει τα πάντα. Για να μη βρεθούμε, λοιπόν, κάποια στιγμή ραδιενεργοί, είναι η ώρα να ξαναγίνουμε ενεργοί, διεκδικώντας έναν οδικό χάρτη που να δρομολογήσει σταδιακά για όλη την Ευρώπη το τέλος της πυρηνικής ενέργειας και των απειλών που τη συνοδεύουν. Πρώτο όμως και επείγον βήμα, καθώς η ραδιενέργεια δε γνωρίζει σύνορα, είναι να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία με τα αντιπυρηνικά κινήματα των γειτονικών μας χωρών και να δώσουμε μαζί τη μάχη να μην προχωρήσει ούτε ένα νέο πυρηνικό εργοστάσιο στην ευρύτερη περιοχή».


Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011


Οικολογική Δυτική Ελλάδα



Το «καλάθι προϊόντων περιφέρειας» πρέπει να στηρίξει τη διατροφική ασφάλεια και όλα τα βιολογικά και τοπικά προϊόντα.



«Μόνο με αυστηρές προϋποθέσεις και ειλικρινή διαβούλευση, μπορεί η πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το ‘καλάθι των προϊόντων’ κάθε Περιφέρειας να στηρίξει την τοπική οικονομία και την αγροτική ζωή» επεσήμανε ο Περιφερειακό Σύμβουλος της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας Κώστας Παπακωνσταντίνου κατά την ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Πάτρα παρουσία του Υπουργού κ. Σκανδαλίδη. «Η πρόταση του Υπουργείου, που ήρθε μόλις χθες, μολονότι στηρίζεται σε ορθό σκεπτικό, φαίνεται να αναλώνεται σε μια ξεπερασμένη αναζήτηση δήθεν ‘μεγάλων ευκαιριών’ και όχι σε ρεαλιστική εκτίμηση του τι συμφέρει και τι μπορούμε να κάνουμε τώρα».



Κρίσιμο σημείο επιτυχίας της πρωτοβουλίας του Υπουργείου είναι η ορθός προσανατολισμός στην εξυπηρέτηση της διατροφικής αυτάρκειας, στην στήριξη της ζωής στην ύπαιθρο και στο μετριασμό της κυριαρχίας της χημικής γεωργίας. Οι εξαγωγές δεν μπορούν να είναι αυτοσκοπός, αφού, με τις σημερινές συνθήκες, δεν μπορούν να στηρίξουν βιώσιμες γεωργικές εκμεταλλεύσεις παρά σε λίγα μόνο μέρη και για λίγα μόνο προϊόντα.



«Αντίθετα, αν δώσουμε έμφαση στη στήριξη σε όλο το εύρος της τοπικής παραγωγής και στα προϊόντα «ταυτότητας», αν αναδείξουμε όλη την ποικιλία και ποιότητα των παραδοσιακών προϊόντων της ελληνικής γης, της κτηνοτροφίας και της αλιείας, τότε μπορούμε να ελπίζουμε βάσιμα σε μια αναζωογόνηση της υπαίθρου και στην εξασφάλιση της διατροφικής ασφάλειας για τις μελλοντικές γενιές» τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.



Βασικά σημεία αιχμής των θέσεων της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας ήσαν:



Η έμφαση στην εθνική και περιφερειακή αυτάρκεια σε τρόφιμα και τη μείωση των εισαγωγών.
Η άμεση προτεραιότητα σε όλα τα βιολογικά προϊόντα και το ντόπιο γενετικό υλικό.
Η αναζήτηση και στήριξη ΟΛΩΝ των παραδοσιακών ποικιλιών, εκτροφών και καλλιεργειών που δίνουν ταυτότητα σε μια περιοχή, ακόμη κι αν έχουν μόνο τοπική εμβέλεια (π.χ. τομάτα Σαλμενίκου).
Η στήριξη όλων των προϊόντων που καταναλώνονται κοντά στον τόπο παραγωγής τους. Το «ντόπιο» προϊόν, ακόμη κι αν δεν είναι «επώνυμο», είναι σημαντικό επειδή είναι φρέσκο και μειώνει την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της υγείας περιορίζοντας μεταφορές και αποθήκευση.
Η στήριξη ενός υγιούς συνεταιριστικού κινήματος και της τοπικής διάθεσης των προϊόντων με ποικίλους τρόπους.
Η προώθηση «γωνιάς» τοπικών προϊόντων στα Σούπερ Μάρκετ.
Η ανάδειξη της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής
Η προώθηση ορθής καταναλωτικής συμπεριφοράς που λαμβάνει υπόψη το σύνολο των οφελών από την προτίμηση σε προϊόντα «ταυτότητας», τοπικά και βιολογικά, π.χ. στήριξη της τοπικής οικονομίας, προστασία του περιβάλλοντος, περιορισμό εκπομπών αερίων κ.λπ.


Κλείνοντας, ο Περ. Σύμβουλος της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας σημείωσε: «έχουμε πρόθεση να βοηθήσουμε, όμως αν το Υπουργείο δείχνει να ξεπερνά τη δημόσια διαβούλευση τόσο πρόχειρα, μάλλον θα πρέπει να κρατάμε … μικρό καλάθι».



Την Τρίτη, το απόγευμα, μέλη της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας και των Οικολόγων Πράσινων επισκέφτηκαν την αγορά Βιολογικών Προϊόντων της Πάτρας, μίλησαν με τους παραγωγούς και συμφώνησαν σε συγκεκριμένες προτάσεις για τη στήριξη της βιολογικής γεωργίας.







--------------------------------------------------------------------------------



Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011



ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ-ΔΙΑΒΗΜΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ Ε.Σ.Ρ.

Για τη μηδενική σχεδόν παρουσία τους 
στα τηλεοπτικά Μέσα

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ε.Σ.Ρ. κ. Λασκαρίδη και με μέλη του Συμβουλίου, είχε σήμερα αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων στα γραφεία του Ε.Σ.Ρ. Η αντιπροσωπεία, όπου συμμετείχαν οι Γιάννης Παρασκευόπουλος και Γιάννης Τσιρώνης από την Εκτελεστική Γραμματεία, καθώς και ο Πολυδεύκης Παπαδόπουλος από το Γραφείο Τύπου, επέδωσε επιστολή –διάβημα με βάση τα στοιχεία της Αναφοράς του Ε.Σ.Ρ. για την Πολιτική Πολυφωνία το 2010.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, που αφορούν 7 τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν το 2010 μόλις 0,34% του συνολικού χρόνου που αφιερώθηκε στα πολιτικά κόμματα. Την ίδια στιγμή, οι ισχύοντες κανόνες επιβάλλουν την κάλυψη όλων των κομμάτων της Βουλής και του ευρωκοινοβουλίου αναλογικά με την εκλογική τους δύναμη. Η τηλεοπτική κάλυψη των Οικολόγων Πράσινων για το 2010:

Ήταν μόλις 13,6% (7 φορές λιγότερη) του χρόνου που τους αναλογεί, με βάση το 2,53% που είχαν λάβει στις βουλευτικές εκλογές του 2009. Τα κόμματα της Βουλής είχαν κάλυψη από 130% του χρόνου που τους αναλογεί (ΠΑΣΟΚ) μέχρι 74% (Νέα Δημοκρατία)
Ήταν περίπου η μισή από την αντίστοιχη κάλυψή τους για το β’ εξάμηνο του 2009.
Πλησιάζει το μηδέν, αν συνυπολογιστούν και τα πολιτικά πάνελ όπου δεν καλούνται ποτέ.
Τους αδικεί τουλάχιστον 5 φορές περισσότερο από ό,τι αδικείται η Νέα Δημοκρατία, που είχε το 74% της τηλεοπτικής κάλυψης που της αναλογεί.
Η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων διαμαρτυρήθηκε έντονα για την κατάσταση αυτή και ζήτησε από τον Πρόεδρο και τα μέλη του Ε.Σ.Ρ. να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποκατασταθούν όσα επιβάλλει η στοιχειώδης δημοκρατική δεοντολογία, αλλά και οι Οδηγίες και Συστάσεις του Συμβουλίου που στηρίζονται σε βασικές συνταγματικές επιταγές για το ρόλο των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων.

«Η εποχή που ό,τι δεν υπήρχε στην τηλεόραση ήταν σαν να μην υπήρχε καθόλου, έχει περάσει», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Παρασκευόπουλος. «Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε εδώ για να μείνουμε, είτε μας αναφέρουν τα κανάλια είτε όχι. Υπάρχει όμως και μεγάλο μέρος των πολιτών, που στηρίζουν ακόμη την ενημέρωσή τους στην τηλεόραση: Όλοι αυτοί έχουν κάθε δικαίωμα να ενημερώνονται για όλα τα κόμματα, ώστε να μπορούν να διαμορφώνουν γνώμη και να κρίνουν. Το Σύνταγμα μιλάει ρητά για μετάδοση «με ίσους όρους» και κανείς δεν έχει δικαίωμα να το αναιρεί. Ιδιαίτερα τώρα με την κρίση, όπου το πολιτικό σύστημα έχει χρεοκοπήσει και η κοινωνία χρειάζεται καινούργιες φωνές, η πλήρης ενημέρωση των πολιτών αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Περιμένοντας από το Ε.Σ.Ρ. να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να αποκατασταθεί στοιχειώδης νομιμότητα, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε και σε όσες άλλες ενέργειες είναι απαραίτητο».

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011


ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ,


ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΩΣ ΑΛΛΟΘΙ ΓΙΑ ΞΗΛΩΜΑ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ

Συνεργασία του σιδηροδρόμου με το ποδήλατο, και ποδηλατικές διαδρομές με διατήρηση των σιδηροδρομικών γραμμών, ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι

Γενική δοκιμή για ξήλωμα των σιδηροδρομικών υποδομών με «πράσινο άλλοθι», χαρακτηρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι τις εξαγγελίες του υπουργείου Υποδομών για μετατροπή καταργούμενων σιδηροδρομικών γραμμών σε ποδηλατοδρόμους.

Η υποστήριξη σε «πράσινες» οικονομικές δραστηριότητες όπως ο ποδηλατικός τουρισμός ή τα φωτοβολταϊκά, οφείλει να συνδυάζεται και με τη διατήρηση των σιδηροδρομικών υποδομών ως αποθέματος για βιώσιμες μεταφορές. Αυτό ισχύει τόσο για τις διαδρομές που καταργούνται με τον οικονομικό στραγγαλισμό του ΟΣΕ, όσο και για εκείνες όπου η σιδηροδρομική γραμμή έχει μετατοπιστεί σε νέες χαράξεις μακριά από οικισμούς και δημοφιλή σημεία προορισμού.

Στην τελευταία αυτή κατηγορία ανήκουν τα πιλοτικά σχέδια που αναφέρει ο υφυπουργός Υποδομών κ. Βούγιας στην απάντησή του σε πρόσφατη κοινοβουλευτική ερώτηση:

· Η παλιά γραμμή Πλαταμώνα – Τεμπών αποτελεί πολύτιμη εφεδρεία για σιδηροδρομικό τουρισμό, καθώς διασχίζει την κοιλάδα των Τεμπών και περνάει δίπλα από την παραλία του Πλαταμώνα. Για τα καλοκαίρια, αποτελεί επίσης την ευκολότερη πρόσβαση των κατοίκων της Λάρισας και της Κεντρικής Θεσσαλίας προς τη θάλασσα.

· Οι γραμμές Μεγάρων – Κινέτας και Κορίνθου – Κιάτου συνδέουν τα κέντρα όλων των οικισμών της περιοχής και πιθανότατα θα αποδειχθούν πολύτιμες ως τοπική συγκοινωνία και ανακούφιση για το κυκλοφοριακό. Θα είναι επίσης ζωτικές για την επαναλειτουργία και την οικονομική βιωσιμότητα του μετρικού δικτύου της Πελοποννήσου, καθώς διασφαλίζουν την πρόσβαση των εμπορευμάτων στο νέο Εμπορευματικό Κέντρο του Θριασίου, αλλά και τη δρομολόγηση νυκτερινών επιβατικών τρένων απευθείας προς Αθήνα, μέχρι τα Άνω Λιόσια ή τους Αγίους Αναργύρους.

· Ακόμη πιο ζωτικό είναι όμως να διασφαλίσουμε ότι δε θα ξηλωθεί ούτε μέτρο από τις γραμμές που έκλεισαν το τελευταίο διάστημα λόγω περικοπών, όπως στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Μακεδονία, χωρίς να υπάρχει ή να κατασκευάζεται νέα χάραξη. Στις περιπτώσεις αυτές, η αλλαγή χρήσεων θα κάνει αδύνατη την επαναλειτουργία του δικτύου, που υποτίθεται ότι κλείνει μόνο προσωρινά, μέχρι να βρεθεί οικονομικά βιώσιμος τρόπος λειτουργίας του.



Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουμε την προώθηση του ποδηλατικού τουρισμού, που στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί από τους δυναμικότερους νέους τομείς, τονώνοντας τις τοπικές οικονομίες και προσφέροντας ουσιαστικότερη επαφή με το τοπίο και τους ανθρώπους. Ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στη σύνδεσή του και με το σιδηρόδρομο, με δυνατότητα μεταφοράς ποδηλάτων σε όλα τα τρένα και με ασφαλείς ποδηλατικές διαδρομές τόσο προς τους σταθμούς όσο και δίπλα στις γραμμές. Θεωρούμε όμως απαράδεκτη κάθε σκέψη να χρησιμοποιηθεί το ποδήλατο ως πρόσχημα για να θυσιαστούν οι υποδομές του σιδηροδρόμου. Από τους παλιούς σταθμούς, μπορούν να δοθούν σε νέες ήπιες τοπικές χρήσεις μόνο κτίρια που δεν είναι απαραίτητα για μελλοντική επαναλειτουργία του δικτύου.

Ανάλογα κριτήρια προωθούμε και για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων που ήδη συζητείται σε χαράξεις εκτός λειτουργίας, όπως οι γραμμές Παλαιοφαρσάλου-Βόλου ή Μεσολογγίου-Αγρινίου. Φωτοβολταϊκά μπορούν να είναι αποδεκτά μόνο σε υπερυψωμένους πυλώνες στηριγμένους δίπλα στις γραμμές, που θα διασφαλίζουν αποδοτικότερη παραγωγή ηλιακής ενέργειας χωρίς να εμποδίζουν τη μελλοντική επαναλειτουργία του τρένου.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι προειδοποιούμε η βιωσιμότητα δεν κόβεται σε κομμάτια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν το ένα εναντίον του άλλου. Οι βραχυπρόθεσμες απαντήσεις δε μπορεί να ακυρώνουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές. Μόνο με λύσεις που να απαντούν ταυτόχρονα στην περιβαλλοντική και οικονομική κρίση, μπορεί η χώρα να βγει από τα σημερινά αδιέξοδα.


Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων