Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011


ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ, Ο «ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ» ΤΟΥ

Κήρυξη ολοκληρωτικού πολέμου σε κάθε μορφή περιβαλλοντικής προστασίας. Λεηλατούν ό, τι μπορέσουν, πριν φύγουν. Αποκαλυπτική η θετική ψήφος της ΝΔ.

Κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία δηλώνουν ανοικτά την πρόθεσή τους να βγάλουν τη χώρα εκτός Ευρώπης στα περιβαλλοντικά θέματα. Αν το Μεσοπρόθεσμο είναι επίθεση στην κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, ο Εφαρμοστικός του Νόμος ισοδυναμεί με κήρυξη ολοκληρωτικού πολέμου σε κάθε συνταγματική, ευρωπαϊκή ή άλλη μορφή περιβαλλοντικής προστασίας.

Το μεγαλύτερο μέρος των ρυθμίσεών του είναι ειδικά σχεδιασμένες να βγάλουν από το χρονοντούλαπο κάθε καταστροφική επένδυση που είχε κριθεί παράνομη, και να βάλουν στο γύψο την περιβαλλοντική προστασία παντού, όπου το ζητούν εργολάβοι ή επίδοξοι επενδυτές. Ο υπουργός Οικονομικών που ΔΕΝ εισέπραττε τα δημόσια έσοδα, βρίσκεται τώρα σε διατεταγμένη υπηρεσία στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ουσιαστικά ως υφιστάμενος του κ. Παμπούκη που σχεδίασε το διαβόητο fasttrack. «Αξιοποιούν» την ευκαιρία της κρίσης, για να λεηλατήσουν όσα περισσότερα μπορούν, πριν αναγκαστούν να φύγουν νύχτα.

Όσο συμβαδίζει η δημοκρατία με το χημικό τους πόλεμο, άλλο τόσο συμβαδίζει η διέξοδος από την κρίση με τη λεηλασία αυτή. Όσο υπάρχουν πολίτες και τοπικές κοινωνίες, όσο υπάρχουν δικαστήρια και Σύνταγμα, τόσο θα βρίσκουν εμπόδια στα σχέδια τους, ώστε να υπάρξει μέλλον τουλάχιστον για τις επόμενες γενιές.



Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011



ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 25/6, 11.00


Κτίριο Γκίνη του Ε.Μ.Π στο συγκρότημα της οδού Πατησίων (είσοδος από οδό Στουρνάρη)

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011


“Δεν είναι η Ελλάδα το μαύρο πρόβατο”, διαμαρτύρεται ο Κον Μπεντίτ

Για υποκρισία και άδικη μετατροπή της Ελλάδας σε αποδιοπομπαίο τράγο της Ευρώπης μίλησε ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ.
Αγανακτισμένος ο αρχηγός των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ντάνιελ Κον Μπεντίτ, ζήτησε να πάψουν οι Ευρωπαίοι να “φορτώνουν στην Ελλάδα μια γενικευμένη συμπεριφορά”.

«Το θέμα έχει αρχίσει να με νευριάζει, το να μιλάμε σαν να υπάρχει ένα μόνο μαύρο πρόβατο στην Ευρώπη, οι Έλληνες, ενώ όλοι οι άλλοι είναι λευκοί και άψογοι», είπε ο Κον Μπεντίτ μιλώνοντας στο γαλλικό ραδιόφωνο Φρανς Ιντέρ, όταν  ο δημοσιογράφος τον ρώτησε γιατί οι ευρωπαίοι να πληρώσουν τις ελληνικές “ατασθαλίες. Τόνισε μάλιστα φωνάζοντας «εγώ λέω ότι οι περισσότεροι είναι το ίδιο φαύλοι με τους Έλληνες ή λίγο φαύλοι όπως οι Έλληνες».

«Η προϋπόθεση που έθεσαν Σαρκοζί και Μέρκελ στον Έλληνα πρωθυπουργό, πριν από ένα χρόνο, όταν προσπαθούσε να εξασφαλίσει το πρώτο μέρος του δανείου, ήταν η δέσμευσή του για την εκπλήρωση όλων των συμβολαίων που είχε η Ελλάδα για στρατιωτικούς εξοπλισμούς ή άλλα, με τις γαλλικές και γερμανικές βιομηχανίες» συμπληρώνοντας «όταν μιλάμε για "ελληνική διαφθορά" να έχουμε υπόψη μας ότι οι γαλλικές, γερμανικές, σκανδιναβικές ή άλλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες και επιχειρήσεις συμμετείχαν σε αυτή τη διαφθορά»

Απευθυνόμενος μάλιστα προς ακροατή πρόσθεσε «όταν επομένως μιλάτε για ατασθαλίες, να αναφέρεσθε στις ατασθαλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο στην Ελλάδα. Θα πρέπει να σταματήσουμε πλέον να φορτώνουμε στην Ελλάδα μια συμπεριφορά που στην ουσία είναι γενικευμένη».

Επισημαίνοντας την είσοδο των κινεζικών κεφαλαίων στην περιφέρεια της Ευρώπης μίλησε για το παράδειγμα "της αγοράς του λιμανιού του Πειραιά". «Εάν δεν προστατεύσουμε την περιφέρεια», είπε, «θα δείτε ότι τα κινεζικά κεφάλαια θα προσκολληθούν και ενσωματωθούν σε όλη την Ευρώπη. Και σε αυτήν την περίπτωση θα κινδυνεύει η ευρωπαϊκή κυριαρχία, γιατί όποιος έχει το χρήμα θέλει να εξουσιάζει και την πολιτική».

Κατά την άποψη του μόνη λύση για την εξασφάλιση της Ευρώπης είναι η “ομοσπονδιοποίηση” (federalisme) της, κατά την οποία η ομοσπονδιακή διακυβέρνηση θα ασκείται χωρίς να έρχεται σε αντίθεση με την εθνική κυριαρχία κάθε χώρας.

«Εκείνο που ζητάμε είναι να διευρυνθεί η εθνική κυριαρχία σε μια κοσμοπολίτικη κυριαρχία ώστε να μπορέσει να αμυνθεί στις επιθέσεις, πρόσθεσε ο Κον Μπεντίτ και κατέληξε: «Μια Ευρώπη δυνατή, μια κυρίαρχη Ευρώπη, είναι η μόνη δυνατότητα προάσπισης της εθνικής κυριαρχίας κάτω από την ευρωπαϊκή ομπρέλα».



--

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ

Το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της ενημερωτικής ιστοσελίδας ΗΛΕΙΑ ΤΩΡΑ, που όπως μαθαίνουμε προήλθε από ασφυκτικές πιέσεις και απειλές και το εξοντωτικό πρόστιμο των 80000 ευρώ που επιβλήθηκε στον ραδιοσταθμό ΙΟΝΙΟΝ FM, αποτελούν θλιβερα φαινόμενα αυταρχικότητας και υπονόμευσης της ελευθεροτυπίας στην περιοχή μας, ακραίες  αντιδράσεις ενός συστήματος  ελέγχου και χειραγώγησης, αντίθετου σε κάθε ανεξάρτητη, ελεύθερη και μαχητική δημοσιογραφική φωνή.
Ευχόμαστε ότι θα βρεθούν δημοσιογράφοι να συνεχίσουν τη λειτουργία του ΗΛΕΙΑ ΤΩΡΑ και η δικαιοσύνη να άρει το εξοντωτικό πρόστιμο εις βάρος του ΙΟΝΙΟΝ FM.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Πολιτική Κίνηση Ηλείας

Σάββατο 4 Ιουνίου 2011


ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Οι Οικολόγοι Πράσινοι
για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Τα αυθαίρετα συμπυκνώνουν πιο εύγλωττα από κάθε τι άλλο, αυτό που συμβαίνει σήμερα με το περιβάλλον:
• Στήθηκαν στην πριν το Μνημόνιο εποχή, αποτυπώνοντας το βιασμό του περιβάλλοντος από μικρά και μεγάλα συμφέροντα, αλλά και όλα όσα πρέπει επειγόντως να σβήσουμε: την πελατειακή συναλλαγή, τη διαφθορά, την ανομία, το δίκαιο του ισχυροτέρου.
• Με άλλοθι το Μνημόνιο και κοινή στρατηγική ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, προορίζονται να νομιμοποιηθούν ώστε να επιβαρύνουν και τις επόμενες γενιές.
• Τα πρόστιμα που προβλέπονται από το νόμο και δε θα εισπραχθούν, αφορούν πολύ μεγαλύτερα έσοδα από αυτά που θα εισπραχθούν με τη νομιμοποίηση. Το κέρδος των αυθαίρετων οικιστών, θα το πληρώσουμε με επιπλέον περικοπές και εκποιήσεις δημόσιων αγαθών.

Τα αυθαίρετα είναι φυσικά η κορυφή ενός ολόκληρου παγόβουνου. Σε καιρούς κρίσης και περικοπών, τα πλήγματα στο περιβάλλον δεν είναι απλές «παράπλευρες απώλειες», αλλά μας κάνουν δύο φορές φτωχότερους. Το πολιτικό σύστημα σπεύδει να «αξιοποιήσει» το Μνημόνιο για να κάνει ό,τι δε θα μπορούσε αλλιώς:
• Οι συγκοινωνίες υποβαθμίζονται και γίνονται ακριβότερες, στη μισή χώρα το τρένο κόβεται.
• Οι επενδυτές παρακάμπτουν νόμιμα την περιβαλλοντική νομοθεσία με το fast track.
• Χώροι που θα έδιναν ανάσα στις πόλεις μας όπως το Ελληνικό, αλλά και περιοχές μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας όπως το Δέλτα του Νέστου, μπαίνουν στη λίστα των εκποιήσεων για το χρέος
• Ανοικτά ορυχεία που κάνουν «κρανίου τόπους» τεράστιες εκτάσεις στραγγαλίζοντας κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα, παρουσιάζονται ως επενδυτικός μονόδρομος. Το ίδιο ισχύει για υδροβόρα γήπεδα γκολφ σε άνυδρα μέρη, και για εκατοντάδες χιλιάδες «τουριστικές κατοικίες» που θα πνίξουν στο τσιμέντο τις πιο ελκυστικές περιοχές.
• Πολύτιμοι φυσικοί πόροι όπως το νερό, ετοιμάζονται να πουληθούν σε εταιρίες που θα θεωρούν καλύτερο πελάτη όποιον μπορεί και ξοδεύει περισσότερο.
• Από τα ορυχεία της Χαλκιδικής μέχρι την Κερατέα και το Ελληνικό, η αυθαιρεσία της εξουσίας δεν αφορά μόνο την οικονομία, αλλά και το περιβάλλον.

Είναι λοιπόν ώρα να χαράξουμε «κόκκινες γραμμές»:
ΑΛΛΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ,
ΑΛΛΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ
Όμως το περιβάλλον δεν κινδυνεύει μόνο από το Μνημόνιο και όσους κρύβονται πίσω από αυτό για να λεηλατήσουν το μέλλον όλων μας:
• Έχει ανάγκη τη συμμετοχή μας στις κοινωνικές πρωτοβουλίες, στις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, στις μικρές και μεγάλες τοπικές και θεματικές μάχες, στα αυτόνομα κινήματα που επιτέλους παίρνουν έκταση και αποκτούν δυναμική.
• Έχει ανάγκη την προσωπική υπευθυνότητα όλων μας, στις καθημερινές μας επιλογές.
• Έχει ανάγκη να γίνει και πολιτική προτεραιότητα, ιδιαίτερα τώρα που το πολιτικό σύστημα έχει χρεοκοπήσει. Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό πράσινο κίνημα, εκφραστή συνολικότερων συνεκτικών προτάσεων για ταυτόχρονη διέξοδο από την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση, ικανό να προωθεί τον πολιτικό διάλογο αλλά και να δημιουργεί πολιτικό κόστος.

Υπάρχει εναλλακτική λύση:
ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΙΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
• Με κύριους πυλώνες την απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το λιγνίτη με σεβασμό στις αντοχές των οικοσυστημάτων, τη βιώσιμη αναζωογόνηση της υπαίθρου, την κοινωνική οικονομία, την αναβάθμιση των συλλογικών αγαθών ως αντίδοτο στη μείωση της αγοραστικής μας δύναμης.
• Με το περιβάλλον θεμέλιο ευημερίας και όχι αντικείμενο λεηλασίας.
• Με ενεργή συμμετοχή του πολίτη, απαραίτητη προϋπόθεση για κοινωνική συνοχή, χωρίς αυθαίρετες αποφάσεις από κέντρα εξουσίας «που ξέρουν».

ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΗΔΗ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ,
ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ!



Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011




ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ: 
ΑΣ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ

Oι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν σημαντική τη χειραφέτηση 
και αυτενέργεια των πολιτών & τη δυναμική της μη βίας 
στις κοινωνικές διεκδικήσεις

Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε επανειλημμένα επισημάνει πόσο σημαντική θεωρούμε τη χειραφέτηση και αυτενέργεια των πολιτών αλλά και τη δυναμική της μη βίας στις κοινωνικές διεκδικήσεις.

Είμαστε λοιπόν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που όλα αυτά βγαίνουν σήμερα στο προσκήνιο από ένα ευρύ κοινωνικό κίνημα πολιτών που ξεπερνά, όλους τους πολιτικούς χώρους. Με χαρά βλέπουμε ότι στο κίνημα αυτό συμμετέχουν ως άτομα και πολλά μέλη και φίλοι μας, μεταφέροντας την προσωπική τους οπτική. Συνεχίζουμε να σεβόμαστε την αυτονομία του και ακούμε με προσοχή τους προβληματισμούς του. Ζητήματα δημοκρατίας και θεσμών κοινωνικής οικονομίας πιστεύουμε ότι μπορούν να αποτελέσουν σημαντική συνεισφορά στον ευρύτερο διάλογο.



Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε δικαιολογημένη τη δυσπιστία και τις αποστάσεις από τα κόμματα, με δεδομένη τη χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος αλλά και τον παραδοσιακά αρνητικό ρόλο των κομματικών μηχανισμών στα κοινωνικά κινήματα. Πιστεύουμε ότι ρόλος των κομμάτων δεν είναι να ελέγχουν και να υποκαθιστούν τη δυναμική της κοινωνίας, αλλά να μετασχηματίζουν τις κοινωνικές διεκδικήσεις σε πολιτική πρόταση.

Στο κίνημα αυτό βλέπουμε λοιπόν μια σημαντική πηγή αισιοδοξίας για όλη την κοινωνία, που μέχρι τώρα δυσκολευόταν να πιστέψει στις δυνατότητές της. Με σεβασμό στην αυτονομία και τη φυσιογνωμία τους, πιστεύουμε ότι ως πολίτες αξίζει καθένας και καθεμιά μας να ανταποκριθούμε στο κάλεσμά τους για τις κινητοποιήσεις της Πανευρωπαϊκής Ημέρας Δράσης, το απόγευμα της Κυριακής.



Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων