Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011


Δεν κοιτάμε προς τα πίσω, επιχειρούμε βιώσιμες οικονομικά και περιβαλλοντικά λύσεις στην κρίση!
Η σημερινή συνέντευξη τύπου των Οικολόγων Πράσινων στον Πύργο

Στον Πύργο βρέθηκαν σήμερα Τρίτη, στα πλαίσια περιοδείας στην Δυτική Ελλάδα, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων Γιάννης Τσιρώνης, ο περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας Κώστας Παπακωνσταντίνου, o συντονιστής της Πολικής Κίνησης Ηλείας του κόμματος Διονύσης Κράγκαρης και ο Γιώργος Γουβιάς, τοπικό στέλεχος.

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε το μεσημέρι στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Πύργου, μίλησαν τόσο για τις πολιτικές εξελίξεις σε εθνικό επίπεδο όσο και για τα σημαντικά τοπικά θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της Αγουλινίτσας.
Σ΄ότι αφορά τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις ο Γιάννης Τσιρώνης τόνισε:
 Η κρισιμότητα της κατάστασης δεν επιτρέπει να αρκεστούμε στις καταγγελίες, για την αποτυχία μνημονίου και μεσοπρόθεσμου. Το παλιό πολιτικό και οικονομικό σύστημα καταρρέει. Μέχρι να οικοδομήσουμε την νέα πραγματικότητα, οφείλουμε ως πολίτες να κατοχυρώσουμε ένα ελάχιστο επίπεδο ζωής και αξιοπρέπειας, και να εξασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών μας: πρέπει να περιορίσουμε την φοροδιαφυγή και τις παράλογες στρατιωτικές δαπάνες μας, να κρατήσουμε υπό δημόσιο έλεγχο ζωτικά αγαθά όπως το πόσιμο νερό, να μην εκποιήσουμε ζωτικά περιβαλλοντικά αγαθά, όπως ακτές και δασικά εδάφη.
Μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, είναι η στιγμή, να ενισχύσουμε τις φωνές για έκδοση ευρωομολόγων, για σοβαρό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, για αλλαγή του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας Επενδύσεων. Οφείλουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη, όχι για να αποφύγει η Ελλάδα την χρεοκοπία, αλλά για να γλυτώσουν τα χειρότερα όλοι οι Ευρωπαίοι.
Χωρίς να ισχυριζόμαστε ότι, ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε έτοιμο πακέτο λύσεων, δίνουμε έμφαση στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης της κοινωνίας των πολιτών ενθαρρύνοντας μορφές κοινωνικής οικονομίας. Όσο και εάν υποφέρουμε, για κανένα λόγο δεν θα νοσταλγήσουμε την ψεύτικη ευμάρεια, που υποθήκευσε το μέλλον των παιδιών μας.
Ο Κώστας Παπακωνσταντίνου, αναφέρθηκε στις αδυναμίες της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό κάτι που εκδηλώνεται με την αδυναμία εντάξεων έργων στο ΕΣΠΑ. Συμπλήρωσε ότι η ανάπτυξη της παραλιακής Ηλείας προϋποθέτει την αποκατάσταση των αρνητικών παρεμβάσεων του παρελθόντος και ειδικά την επαναδημιουργία οικολογικά σημαντικού μέρους της Μουριάς και της Αγουλινίτσας. Ειδικά για τα σχέδια εγκατάστασης γκολφ στην Αγουλινίτσα, τόνισε ότι πρόκειται ια έργο χωρίς οικολογική και βιώσιμη προοπτική, που πρέπει να σταματήσει.

Ο συντονιστής Ηλείας Διονύσης Κράγκαρης  αναφέρθηκε στο επιδεινούμενο συνεχώς πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ηλεία και τόνισε:

Όσοι δεν θέλουμε να εθελοτυφλούμε γνωρίζουμε ότι η κατάσταση όσον αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων στην Ηλεία είναι σε αδιέξοδο.
Δεν έχουμε κανένα νόμιμα λειτουργούντα χώρα διαχείρισης, ο δήμος Πύργου δεματοποιεί δίπλα στον Αλφειό τʼ απορρίμματά του, χωρίς σχέδιο για την μετέπειτα τύχη τους, η Αμαλιάδα συνεχίζει να χρησιμοποιεί τον ΧΑΔΑ στα Κονιδέϊκα, κάτι που ισχύει και για τους λοιπούς δήμους.
Η κατάσταση αυτή προκαλεί σοβαρές βλάβες στο περιβάλλον και κινδύνους για την δημόσια υγεία.
Είναι ώρα να σκεφτούμε σοβαρά ένα μέλλον με βιώσιμες τόσο οικολογικά όσο και οικονομικά λύσεις, πριν τα ισχυρά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στον χώρο των απορριμμάτων εμφανίσουν και εδώ βαριά και πανάκριβα για τον δημότη εργοστάσια ως μονόδρομους.
Λύσεις οικολογικές και φθηνές υπάρχουν αν εξηγήσουμε στους πολίτες ότι μόνος τρόπος να προστατεύσουν την ποιότητα ζωής τους και να αποφύγουν υπέρογκα δημοτικά τέλη είναι να αναλάβουν την καθημερινή τους ευθύνη για ανακύκλωση και διαχωρισμό των οργανικών στην πηγή.

Μπορούμε και πρέπει άμεσα:
1.      Να επιδιώξουμε την συνεννόηση γύρω από τον υπό εκκρεμότητα Χ.Υ.Τ.Α. Τριανταφυλλιάς ώστε να λειτουργήσει ως χώρος κομποστοποίησης και ταφής υπολειμμάτων και μόνο. Η σχεδιαζόμενη Μονάδα Επεξεργασίας είναι ανάγκη να είναι ανοικτή σε όλες τις τεχνολογικές επιλογές, περιλαμβανομένης της δημοτικής κομποστοποίησης.
2.      Να θέσουμε ως στόχο, την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση των Χώρων ανεξέλεγκτης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) σε τακτό χρονοδιάγραμμα.
3.       Να υλοποιήσουμε ένα σοβαρό πρόγραμμα ενημέρωσης του κοινού για την οικιακή κομποστοποίηση και την σημασία της.
4.      Να προχωρήσουμε στο άμεσο μέλλον σε μια μεγάλη εκστρατεία για την ενεργοποίηση της ευθύνης του πολίτη για διαχωρισμό του οργανικού μέρους, επιμελή ανακύκλωση, με τοποθέτηση τεσσάρων κάδων (οργανικά, ανακυκλώσιμα, ειδικός κάδος για το χαρτί, υπολείμματα).
5.      Να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την επέκταση των μπλέ κάδων και όλων των άλλων (μπαταρίες, ορυκτέλαια, λάστιχα αυτοκινήτων, παλαιά οχήματα) συστημάτων ανακύκλωσης
6.      Να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την συλλογή και προώθηση προς ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων αγροτικών πλαστικών και την ειδική συγκέντρωση των συσκευασιών φυτοφαρμάκων
7.      Να προχωρήσουμε στην ολοκληρωμένη διαχείριση των σήμερα δεματοποιούμενων απορριμμάτων του Πύργου. Η δεματοποίηση μόνη, δεν είναι λύση, μεταθέτει το πρόβλημα στο μέλλον, επιβαρύνοντάς το.
8.       Να προωθηθεί η επιτόπια (μηχανική) κομποστοποίηση οργανικών υλικών από σχετικά μεγάλους παραγωγούς, όπως είναι τα νοσοκομεία, οι αλυσίδες εστιατορίων και τα ξενοδοχεία.
9.       Να προχωρήσουν όλοι οι Δήμοι συστηματικά την συλλογή και ανακύκλωση των εγκαταλελειμμένων οχημάτων
10.  Να συλλέγονται χωριστά τα κλαδέματα από τις δεντροστοιχίες και τους κήπους των πόλεων καθώς και αντίστοιχα φυτικά υπολείμματα ιδιωτών προς χωριστό θρυμματισμό και κομποστοποίηση για να παράγεται εδαφοβελτιωτικό.
11.   Να συγκροτηθούν Επιτροπές Πολιτών για τα απορρίμματα στα πλαίσια των Δημοτικών Επιτροπών Διαβούλευσης

Τέλος, ο Γιώργος Κανέλλης υπογράμμισε ότι παρά τα προβλήματα ο νομός Ηλείας έχει ένα ασυνήθιστο ανθρώπινο και φυσικό δυναμικό και είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορεί να έχει ένα δυναμικό και βιώσιμο μέλλον.
--




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου