Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Οικολογική Δυτική Ελλάδα
            Πάτρα 3 Αυγούστου 2011                                                      
                                                                       



«Καμπανάκι» η φωτιά στην Ξερόλακκα

Ο περιφερειακός σύμβουλος  της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Κώστας Παπακωνσταντίνου, προέβη στην παρακάτω δήλωση σε σχέση με την πυρκαγιά στον ΧΥΤΑ Ξερόλακκας:

Οι πυρκαγιές σε ΧΥΤΑ ή (συνηθέστερα) σε Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων είναι συχνό φαινόμενο και ευθύνονται και για μέρος από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές.

Πέρα από την ανάγκη καταστολής της σοβαρής πυρκαγιάς, επείγει να ενημερωθούν οι πολίτες για προληπτικά  μέτρα σε σχέση με τα τοξικά αέρια που εκλύονται από την καύση σκουπιδιών.

Ωστόσο, οι φωτιές  σε χώρους διάθεσης απορριμμάτων, νόμιμους και  μη, όπως τώρα στην Ξερόλακκα και πριν λίγο καιρό στην χωματερή της Γαστούνης δεν πρέπει να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης.  Υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα που χρησιμοποιούν τέτοιες καταστάσεις για να προωθήσουν πανάκριβες για τους δημότες και επιβαρυντικές για  την ατμόσφαιρα λύσεις έμμεσης καύσης απορριμμάτων.

Στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στόχος μας πρέπει να είναι οι αειφορικές λύσεις: διαλογή στην πηγή, επιμελής ανακύκλωση, δημοτική (και οικιακή) κομποστοποίηση. Μόνο έτσι περιορίζουμε τόσο το οικονομικό κόστος για τους δημότες όσο και τις πυρκαγιές στους χώρους απόθεσης σκουπιδιών.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι αλλά και οι ενεργές περιβαλλοντικές οργανώσεις της περιοχής μας έγκαιρα έχουν τοποθετηθεί και προειδοποιήσει για τους  κινδύνους από τους ΧΑΔΑ ή τους κακώς λειτουργούντες ΧΥΤΑ. Χρήματα από το ΕΣΠΑ υπάρχουν. Είναι θέμα πολιτικής επιλογής των Δήμων να εγκαταλείψουν τις πρόχειρες λύσεις και να δουν σοβαρά πλέον την οικολογική διαχείριση απορριμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου