Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011


Οικολογική Δυτική Ελλάδα
Γιανισκάρι 24  Αυγούστου 2011



Πυρκαγιά στα Μαύρα Βουνά: μεγαλύτερος κίνδυνος οι «σωτήρες» παρά η φωτιά

Στην κρίσιμη περίοδο μετά την πυρκαγιά, η καμένη έκταση χρειάζεται προστασία – όχι έργα τονίζει η Οικολογική Δυτική Ελλάδα.

Μετά από επιτόπια εξέταση της καμένης περιοχής στα Μαύρα Βουνά στο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου Στροφυλιάς, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας Κώστας Παπακωνσταντινου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Όσο κι αν μας στεναχωρεί το θέαμα από την καμένη βλάστηση και τις δεκάδες νεκρές χελώνες, η υπεύθυνη οικολογική ματιά οφείλει να δει την πραγματικότητα:

-       Το μεσογειακό δρυοδάσος των Μαύρων Βουνών είναι προσαρμοσμένο στην πυρκαγιά και έχει τους μηχανισμούς να ανακάμπτει μόνο του. Οι περισσότερες βελανιδιές είναι ολοζώντανες ενώ όλες (όπως και τα καμένα πουρνάρια, κοκορεβιθιές και άλλα δέντρα) θα βγάλουν νέους βλαστούς την επόμενη άνοιξη – άλλωστε έχουν γνωρίσει κι άλλες πυρκαγιές στην μακραίωνη ζωή τους.
-       Αντίθετα,  το δάσος δεν μπορεί να αντισταθεί στα αλυσοπρίονα που θα σπεύσουν δήθεν για να απομακρύνουν νεκρά δέντρα φορτώνοντας φορτηγά με πολύτιμο ξύλο. Δεν μπορεί να αντισταθεί στις μπουλντόζες και τα μηχανήματα που θα σπεύσουν μαζικά για δήθεν επείγοντα αντιπλημμυρικά έργα και αποκατάσταση.

Συγχαίρουμε τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα που δήλωσε καθαρά ότι οι ενέργειες μετά την πυρκαγιά θα γίνουν με ευθύνη του Φορέα Διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να περιοριστούν οι «καλοθελητές» που εκμεταλλεύονται την –συναισθηματικά ορμώμενη- απαίτηση του κοινού για αποκατάσταση της ζημιάς για να προτείνουν δαπανηρές παρεμβάσεις με «δασικά» έργα, τσιμέντα, οδοποιία, δίκτυα κ.λπ. Οι επιπτώσεις από την πυρκαγιά αποκαθίστανται με φυσικό τρόπο όχι με επεμβάσεις.

Άμεσα σημεία προτεραιότητας είναι:
-       Δεν πρέπει να κοπεί - ούτε ένα καμένο κλαδί.
-       Δεν απαιτείται κανένα έργο έκτακτης ανάγκης. Μόνο προστασία της καμένης περιοχής από κάθε παρέμβαση, περιλαμβανομένης της βόσκησης
-       Ο Φορέας Διαχείρισης πρέπει να αντισταθεί σε πιέσεις για επεμβάσεις χωρίς προσεκτική μελέτη
-       Χρειάζεται παρακολούθηση και προστασία των ζώων που έχουν καταφύγει στις γύρω περιοχές. Σημειώνεται η ανάγκη για προστασία του πληθυσμού των τσακαλιών
-       Η περιοχή αποτελεί φυσικό εργαστήρι μελέτης της φυσικής αναγέννησης και αποκατάστασης ενός μεσογειακού οικοσυστήματος. Πρέπει να ενθαρρυνθεί άμεσα κάθε ερευνητική και εκπαιδευτική προσπάθεια σ’ αυτήν την κατεύθυνση..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου